Nieuws/Binnenland
1883412
Binnenland

Vereniging Erepeloton Waalsdorp vindt het ’niet mooi ogen’

’Dikke’ erewachten niet meer welkom bij dodenherdenking

DEN HAAG - Op de Waalsdorpervlakte in Den Haag is er in de erewacht tijdens de dodenherdenking op 4 mei geen plek meer voor ’dikke mensen’. Volgens Vereniging Erepeloton Waalsdorp ’oogt het niet mooi’.

De herdenking bij de Bourdonklok gaat jaarlijks gepaard met een erewacht van zes personen. Er zouden echter - volgens Vereniging Erepeloton Waalsdorp - klachten binnengekomen zijn ’over mensen met een te fors postuur die rond het monument en de klok staan’. Reden genoeg voor de vereniging om ze een andere taak te geven.

Bas Jongeneel is een van de erewachters die een andere taak heeft gekregen. „Wat is een te fors postuur? Ik krijg een andere taak. Ik mag helpen in de catering. Ik weet alleen niet of dat een goed idee is voor iemand met een fors postuur”, zegt hij cynisch tegen Omroep West.

Klachten

Volgens het bestuur van de Vereniging Erepeloton Waalsdorp ’oogt het niet mooi’ als er dikke mensen in de erewacht staan. „Daarom hebben we jaren geleden deze maatregel ingevoerd. Mensen met een fors postuur leiden af. Dat is niet de bedoeling want het erepeloton moet respect uitstralen”, zegt secretaris Wendy Broers.

Volgens haar zijn er al jaren klachten over de ’te dikke’ erewachten. „Mensen uit het publiek klagen erover en ook mensen die tv kijken. Om dit te voorkomen, zullen we mensen met een te fors postuur een andere taak moeten geven.”

Overalls

Volgens de secretaris moeten die woorden echter anders worden geïnterpreteerd: ze zijn volgens haar een waarschuwing: „Kijk uit dat je niet te dik wordt, anders pas je niet meer in de overalls.” Broer ontkent dat iemand vanwege diens postuur ooit een plek in de erewacht is ontzegd, maar „als ze niet in de overalls passen, kunnen ze niet in de erewacht staan.”

Overalls zijn er tot maat 60. „Dat is een flinke maat”, aldus Broer. In totaal zijn er tachtig leden en vijftien plekken in de erewacht. Voor elk denkbare maat een overall regelen, gaat te ver, vindt ze. „Tot hoever moet je gaan?”

Knopen

De opmerkingen en klachten komen van de leden zelf, zegt Broer. „Het is niet respectvol als de knopen er bijna afspringen. En we willen de mensen zelf ook beschermen.”

De herdenking op de Waalsdorpervlakte is een grote herdenking op de plek waar meer dan 250 mensen door de Duitsers zijn geëxecuteerd. De plek in het duingebied van Scheveningen werd gebruikt om terdoodveroordeelden uit de Oranjehotel-gevangenis te fusilleren.