Nieuws/Buitenland
1884173424
Buitenland

Japanse terdoodveroordeelden klagen staat aan om executiedatum

TOKIO - Twee gevangenen die in Japan in de dodencel zitten hebben het land aangeklaagd omdat terdoodveroordeelden slechts kort van tevoren te horen krijgen dat ze geëxecuteerd zullen worden. Volgens de klagers is dit „onmenselijk” en „illegaal”, omdat terdoodveroordeelden zo geen tijd hebben om bezwaar te maken tegen het executiebevel.

De twee willen daarom dat dit gebruik wordt veranderd en eisen ook een schadevergoeding van 22 miljoen yen (167.690 euro). „Terdoodveroordeelden zijn elke ochtend bang dat het hun laatste dag zal zijn”, zei de advocaat van een van de gevangenen tegen persbureau Kyodo. „Dat is vreselijk onmenselijk.” Volgens de advocaat staat de wet toe om gevangenen eerder op de hoogte te stellen van hun aanstaande executie.

Mensenrechtenorganisaties hebben zich herhaaldelijk tegen deze praktijk uitgesproken, maar het is voor het eerst dat terdoodveroordeelden de stap naar de rechter maken.

In Japan wordt de doodstraf vooral opgelegd in moordzaken. Volgens Japanse media zitten momenteel zo’n 110 gevangenen in het land in de dodencel. Executie gebeurt door middel van ophanging. Dit jaar zijn nog geen executies uitgevoerd.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop