Nieuws/Buitenland
1884419
Buitenland

Moslimpartij wil van België islamitische staat maken

België walgt van partij

Ahrouch, in het lichtblauwe shirt, met enkele partijgenoten.

Ahrouch, in het lichtblauwe shirt, met enkele partijgenoten.

BRUSSEL - De Belgische politiek reageert vol afschuw op de partij ISLAM, die van het land een islamitische staat wil maken. Mannen en vrouwen moeten gescheiden in de bus zitten, als het aan de moslimpartij ligt.

Ahrouch, in het lichtblauwe shirt, met enkele partijgenoten.

Ahrouch, in het lichtblauwe shirt, met enkele partijgenoten.

De vier partijen in het Belgische kabinet ruziën wat af, maar vrijdag waren ze zeldzaam eensgezind in hun afkeer van ISLAM. Niet alleen de Vlaams-nationalistische N-VA, die de moslimpartij wil verbieden, maar ook de andere partijen beten van zich af.

Volgens voorzitter Gwendolyn Rutten van Open Vld is lang gevochten voor vrijheid en gelijke rechten van man en vrouw. „En dat gaan we zo houden”, zei ze. De voorzitter van coalitiepartner CD&V, Wouter Beke, vond de standpunten van de moslimpartij onaanvaardbaar en riep de instantie die vecht tegen discriminatie, op om te kijken of er een klacht kan worden ingediend. Ook de (linkse) oppositie was kritisch.

ISLAM wil in het najaar, als in België gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden, meedoen in 28 gemeenten in het Brussels gewest en in Wallonië. In Vlaanderen zal de partij nog niet op de stembiljetten staan. In 2012 werden twee afgevaardigden gekozen in de Brusselse gemeenten Anderlecht en Molenbeek.

Volgens Redouane Ahrouch, gemeenteraadslid in Anderlecht en penningmeester van de partij, is een 100 procent islamitisch België het ultieme doel. „Al bedoelen we daar niet mee dat we bijvoorbeeld de hoofddoek willen verplichten”, zegt hij in de Belgische pers. Hij eist wel dat iedere vrouw die dat wil altijd een hoofddoek moet kunnen dragen. Ook moeten scholen verplicht worden halalvlees aan te bieden.

Zijn plan voor gescheiden openbaar vervoer krijgt veel kritiek, maar Ahrouch, van origine buschauffeur, ontkent dat zijn voorstel religieus van aard is. Volgens hem klagen veel vrouwen dat ze tijdens de rit worden betast door mannen.