Nieuws/Binnenland
1884440
Binnenland

Angst voor krakers heerst in A’dam Oost: ’Ik werk al dagen thuis’

AMSTERDAM - Bewoners van de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam Oost, die sinds de paasdagen krakende uitgeprocedeerde asielzoekers als buren hebben, maken zich grote zorgen. Eén van hen werkt al vier dagen vanuit huis. Een ander gaat tijdelijk ergens anders wonen.

„Het is niet dat ik bang voor ze ben als ik buiten kom, maar ik wil niet dat ze hier inbreken omdat ze denken dat ik niet thuis ben”, vertelt de Amsterdammer aan AT5. „Ik heb hier spullen staan die voor de verzekering niet zo waardevol zijn, maar voor mij wel.”

Ook andere bewoners zijn bang voor de groep die 22 woningen heeft gekraakt. „Vooral de vrouwen die hier alleen wonen. Die klagen over de asielzoekers die voor hun deur staan te chillen en wiet staan te roken.” Een bewoonster vertelt voor de camera van AT5 dat ze tijdelijk bij haar ouders gaat wonen. „De sfeer is niet heel fijn in de wijk.”

Donderdagmiddag werd een woning is opengebroken van een vrouw die stond te douchen. Mensen die de sleutel kregen van hun anti-kraakwoning, troffen ’vreemden’ aan in hun nieuwe huis. Ook een sleuteloverdracht werd verstoord. De sleutels werden uit de handen van leegstandsbeheerder Camelot gegrist, vertelt een woordvoerder van Ymere.

De woningcorporatie heeft meerdere aangiftes gedaan. Die liggen op dit moment bij de speciale ’kraakofficier’, zo laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten. Die moet nog beslissen wat er nu gaat gebeuren.