Nieuws/Binnenland
1884925
Binnenland

Mooi weer op komst, motorrijders opgepast

DEN HAAG - De eerste zonnige weekenden van het jaar vallen er veel meer verkeersslachtoffers onder motorrijders dan gemiddeld. Ligt het aantal slachtoffers (dode en gewonde motorrijders) in de wintermaanden op tien per weekend, vanaf maart stijgt dat naar zo’n veertig. In juni is er dan een piek van vijftig motorslachtoffers per weekend.

Dat blijkt uit een analyse van het STAR-initiatief (Smart Traffic Accident Reporting) van politie, Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ict-bureau VIA. Ze waarschuwen motorrijders de komende lentedagen extra goed op te letten. Ook het andere verkeer moet wennen dat er weer motoren op de weg zijn. De motorrijder zelf moet er zelf vermoedelijk ook weer even inkomen.

Voor de cijfers zijn de verkeersongevallendata van de politie gebruikt van 2014 tot en met het eerste kwartaal van 2018. Daaruit blijkt ook dat de meeste slachtoffers vallen in de leeftijdscategorie 24-29 jaar en 46-57 jaar. De meeste gewonden vallen op de 50 kilometer per uur-wegen. Dodelijke motorslachtoffers zijn vooral te betreuren op de 60- en 80 kilometer per uur-wegen.