Nieuws/Binnenland
188524931
Binnenland

Douane vindt half miljoen euro in auto Nederlands-Duitse grens

KREFELD - Tijdens een controle bij de Nederlandse grensovergang bij Venlo heeft de Duitse douane 300.000 euro en 200.000 Britse ponden (ongeveer 217.000 euro) in contanten in beslag genomen. Het geld was niet aangegeven, zei een woordvoerder van de douane. Er was een vermoeden van witwassen.

Tegen de 44-jarige chauffeur was in een andere kwestie al een arrestatiebevel uitgevaardigd. Hij werd dan ook ter plekke aangehouden. De man leek tijdens de inspectie op 2 september steeds nerveuzer te worden, aldus een verklaring van het hoofddouanekantoor in Krefeld dinsdag. De agenten doorzochten daarom zijn auto en ontdekten achterin een speciaal geprepareerde metalen doos „met een geheim slot.”

Ook binnen de EU moeten contante bedragen van meer dan 10.000 euro mondeling worden gemeld wanneer ambtenaren erom vragen bij het oversteken van de grens, aldus de woordvoerder. De 44-jarige man deed dit niet.

De boetes zijn in dergelijke gevallen aanzienlijk, ze kunnen oplopen tot een miljoen euro. In de regel wordt ongeveer een kwart van het niet-gemelde bedrag aan boete opgelegd en zelfs meer als het geld opzettelijk verborgen was.

Het doel van de meldingsplicht is het voorkomen van illegale geldtransporten over de grens, en het witwassen van geld, de financiering van terrorisme en criminaliteit tegen te gaan.