Nieuws/Binnenland
1885527
Binnenland

Troeptaks voor festivalgangers in Amsterdam

Amsterdam - Wie een festival bezoekt in Amsterdam moet zelf z’n steentje bijdragen aan het schoonmaken van het festivalterrein. Om nu iedereen na afloop een bezem en een vuilniszak in de handen te drukken gaat wat ver. Maar festivalgangers moeten wel belasting gaan betalen voor de troep die ze achterlaten. Met een extra bijdrage van 66 cent betalen de feestbeesten vanaf 2020 zo mee aan het opruimen van hun rommel.

Dat meldt de Amsterdamse nieuwssite AT5. De troeptaks zal alleen worden ingevoerd bij commerciële festivals. Naar schatting gaat het om zo’n 100 tot 300 dance-evenementen en foodfestivals. De nieuwe heffing zou de gemeente Amsterdam zo’n 450.000 euro op moeten leveren.

De belasting kan in de toekomst nog worden verhoogd. Er wordt naarstig uitgekeken naar manieren waarop het publiek kan betalen voor het gebruik van openbare ruimte.

„Onze parken worden gebruikt als goedkoop achtergronddecor door festivalorganisaties”, zo klaagde raadslid Johnas van Lammeren van de PvdD eerder. Hij kwam dan ook met het idee op de proppen. „Het geld dat een festivaltaks oplevert, is hard nodig voor de handhaving en de schoonmaak achteraf.”