Nieuws/Buitenland
1885675
Buitenland

Enorm vrachtschip ramt chic herenhuis aan de Bosporus

Turkije - Een enorm vrachtschip heeft een chic historisch herenhuis aan de oever van de Bosporus in Istanboel aan gort gevaren, nadat het roer vast was komen te zitten. De ravage is enorm. De scheepvaart is in beide richtingen gestremd.

Dat melden Turkse media. Het 225 meter lange vrachtschip stevende recht op het huis af. Het schip was vanuit Egypte onderweg naar Oekraïne.

Sleepboten en schepen van de kustwacht zijn naar de rampplek gestuurd. De tanker, die onder Maltese vlag voer, werd weggesleept en naar de kant gebracht.

Er zijn nog geen meldingen van gewonden of van milieuschade. Het ongeluk gebeurde vlak bij Fatih Sultan Mehmet-brug aan de Aziatische zijde van de stad, waar de kust is bezaaid met chique herenhuizen uit de Ottomaanse tijd.

Het getroffen Hekimbasi Salih Efendi-herenhuis staat al sinds de 18e eeuw aan de oevers van de Bosporus en wordt gebruikt voor bruiloften en concerten.

De zeestraat behoort, volgens experts, tot de meest risicovolle waterwegen ter wereld. Jaarlijks passeren meer dan 50.000 schepen de vaarroute, waaronder tankers met licht ontvlambare olie. De Bosporus is een S-vormige waterweg met scherpe bochten en veranderende stromingen die een uitdaging vormen voor de scheepvaart.