Nieuws/Buitenland
1886321
Buitenland

'Tientallen doden door gifaanval Douma'

De gevechten gaan onverminderd door in Oost-Ghouta.

De gevechten gaan onverminderd door in Oost-Ghouta.

BEIROET - Bij een aanval met mogelijk giftige chemicaliën in Douma zouden minstens zeventig mensen om het leven zijn gekomen.

De gevechten gaan onverminderd door in Oost-Ghouta.

De gevechten gaan onverminderd door in Oost-Ghouta.

Hulporganisatie De Witte Helmen twitterde beelden van slachtoffers die in kelders door de gifaanval gestikt zouden zijn en meldt dat het aantal slachtoffers drastisch oploopt. Officiële bronnen hebben het dodental niet bevestigd, stelt de BBC.

De Syrische rebellengroep Jaish al-Islam beschuldigde regeringstroepen zaterdag van het gooien van een bom met giftige chemicaliën op burgers in Douma, de laatste rebellenstad in Oost-Ghouta. ,,Het regime van Assad en zijn bondgenoten gaan door met hun misdaden", vertelde de militaire woordvoerder van de rebellen Hamza Birqdar aan al-Hadath TV. Volgens de rebellen zijn meer dan duizend mensen gewond geraakt.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een oorlogsmonitor in Groot-Brittannië, meldde elf doden in de stad als gevolg van verstikking door rook, na aanvallen door Syrische gevechtsvliegtuigen. De organisatie kon niet bevestigen dat chemische wapens zijn gebruikt.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van ,,verontrustende" berichten en laat weten de situatie in de gaten te houden. De Verenigde Staten zullen Rusland hoe dan ook verantwoordelijk houden als dodelijke chemicaliën zijn gebruikt.