Nieuws/Binnenland
1887610927
Binnenland

Nog geen hulpverzoek uit Spanje binnen

Politie Mallorca: Nederlands slachtoffer mishandeling overleden

Beeld ter illustratie, niet de mensen uit het verhaal (archiefbeeld).

Beeld ter illustratie, niet de mensen uit het verhaal (archiefbeeld).

AMSTERDAM - De Nederlander die door landgenoten in elkaar werd geslagen op Mallorca, is aan zijn verwondingen overleden. Dat bevestigt de politie op Mallorca aan De Telegraaf.

Beeld ter illustratie, niet de mensen uit het verhaal (archiefbeeld).

Beeld ter illustratie, niet de mensen uit het verhaal (archiefbeeld).

Weet je meer over het incident? Gebruik onze WhatsApp-tiplijn: +31613650952 - ook voor het sturen van foto’s en video’s.

De politie op Mallorca gaf afgelopen weekend aan een verzoek te doen aan Nederland om te helpen met het opsporen en aanhouden van acht jongemannen van tussen de 18 en de 20 jaar. Die worden verdacht van het doodschoppen van een landgenoot op het Spaanse eiland. Volgens de Spaanse politie staan de mannen op beeld en zijn ze geïdentificeerd. Een van hun vrienden zit al vast op het eiland. Dat betekent dat de mannen die worden verdacht van het geweld, nu verdacht kunnen worden van moord. De afdeling moordzaken van de politie heeft hen in het vizier. De mannen staan op camerabeeld en hun identiteit is bij de politie bekend.

Nederland heeft nog geen officieel hulpverzoek binnen van de Spaanse politie in verband met de fatale mishandeling van een man op Mallorca. Dat meldt de politie maandagochtend. De Spaanse politie bevestigt dat de rechter op het eiland maandag een ’ordem de detencion’ gaat schrijven, wat dan uiterlijk dinsdag zal aankomen in Nederland.

Daardoor kunnen agenten het tuig dat verdacht wordt van de dood van de 27-jarige Nederlander vooralsnog niet aanpakken. De politie kan namelijk niet in actie komen, voordat formeel een verzoek is gedaan door de Spaanse collega’s, aldus een woordvoerder.

Groep van dertien agressieve Nederlanders

De acht mannen en de al vastgezette verdachte maakten deel uit van een groep van in totaal dertien Nederlanders. Ze huurden een villa op Mallorca en gingen dinsdagavond op stap in Playa de Palma. Naarmate de avond vorderde, werden ze agressiever. In de nacht werden ze na een geweldincident al een horecazaak uitgezet. Daarna gingen ze ruzie zoeken met willekeurige voorbijgangers op de boulevard langs het strand.

Rond half drie troffen ze daar vijf landgenoten. Negen van de dertien relschoppers mishandelden dit groepje, ogenschijnlijk zonder enige aanleiding. De 27-jarige man raakte zwaargewond, lag vijf dagen op de intensive care en overleed zondag in het ziekenhuis.

Een verdachte opgepakt

De politie had al vrij snel duidelijk wie de vermeende dader zijn, maar die roken onraad en pakten snel een vlucht naar Nederland. Dat deden ze vrijdagochtend. Alleen een 18-jarige jongen die eerst de sleutel van de villa ging terugbrengen, werd in de kraag gevat. Hij zit inmiddels niet meer vast, aldus de politie op het eiland. Waarom dat zo is, en of hij wel verdachte blijft en bijvoorbeeld het eiland niet mag verlaten, is niet duidelijk.

De politie-eenheid uit het gebied waar de jongens in Nederland mogelijk vandaan komen, laat weten wel alle relevante informatie alvast te noteren. Zodra dan een officieel verzoek binnen is, kan men direct aan de slag.

Spaanse media melden dat de lijkschouwing van het 27-jarige slachtoffer iets langer duurt dan normaal, omdat zijn familie eenmaal aangekomen op Mallorca zijn lichaam voor orgaandonatie ter beschikking heeft gesteld.