Nieuws/Buitenland
1887825
Buitenland

Aanslag bij halve marathon Berlijn verijdeld

BERLIJN - UPDATE 19.05 uur - De politie heeft vandaag mogelijk een terreuraanslag op de halve marathon van Berlijn verhinderd. Zes mannen zijn gearresteerd. Het zouden vrienden van de islamitische terrorist Anis Amri zijn, die met een vrachtwagen op de hoofdstedelijke Kerstmarkt in 2016 aan de Gedächtniskirche twaalf mensen doodreed en zo’n vijftig verwondde.

De politie bevestigt de arrestatie van de zes op een zonovergoten middag, waar dertigduizend hardlopers uit de hele wereld door de binnenstad renden. Aan de kant van de route stonden tienduizenden toeschouwers te zwaaien. Zij zouden het doelwit zijn.

„Er waren voor de Berlijnse halve marathon aanwijzingen dat de gearresteerden tussen 18 en 21 jaar een aanslag op dit evenement voorbereid zouden kunnen hebben”, verklaarde de politie. „Daarom en vanwege de nog niet geheel opgehelderde toedracht van de aanslag gisteren in Münster werden woningen in de wijken Neukölln en Kreuzberg alsmede auto’s doorzocht.”

Volgens de krant ’Die Welt’ zouden de terroristen wraak willen nemen voor de moord op Anis Amri, die na een lange vlucht door half Europa, onder meer door Nederland, door Italiaanse agenten werd doodgeschoten.

Ze zouden met scherp geslepen messen de toeschouwers willen neersteken. „Er zijn bewijsmiddelen gevonden”, verklaarde de politie. De hoofddader zou al langere tijd door de politie geobserveerd zijn. Honden die op de vondst van explosieven getraind zijn, blaften luidkeels in de woning van de verdachte.