Nieuws/Binnenland
1889049468
Binnenland

3914 nieuwe coronagevallen, laagste aantal sinds 7 juli

BILTHOVEN - Het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 3914 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds 7 juli, bijna drie weken geleden. Vorige week maandag waren er bijna 8900 nieuwe gevallen en de maandag ervoor bijna 8500.

In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 40.000 mensen positief getest. Dat komt neer op gemiddeld 5735 mensen per dag. Ongeveer een week geleden kwamen er gemiddeld 10.000 nieuwe gevallen per dag bij.

Amsterdam telde de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad kregen 293 mensen te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Voor Amsterdam is dat het laagste aantal sinds 6 juli. Iets meer dan een week geleden waren er in Amsterdam meer dan duizend positieve tests per dag.

In Rotterdam kwamen 201 coronagevallen aan het licht en in Den Haag zijn 113 besmettingen vastgesteld. Daarna volgen de gemeenten Westland (82), Tilburg (71), Almere (65) en Utrecht (63). In twaalf gemeenten testte geen enkele inwoner positief.

Het aantal sterfgevallen steeg met één. Het gaat om een inwoner van Maastricht. Dat het overlijden van deze man of vrouw nu is gemeld, wil niet zeggen dat deze persoon tijdens het weekeinde is gestorven. Het duurt soms een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd. Sterfgevallen tijdens het weekeinde worden doorgaans in de loop van maandag geregistreerd, waarna ze op dinsdag in de cijfers van het RIVM te zien zijn.

In de afgelopen zeven dagen zijn 23 sterfgevallen gemeld. Dat is hoger dan begin deze maand. Toen kwamen in een week tijd zo'n tien meldingen dat een coronapatiënt was overleden.

Opnieuw meer coronapatiënten

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is maandag verder toegenomen. Er liggen nu 577 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 44 meer dan zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het gaat om het hoogste aantal sinds half juni.

Op de verpleegafdelingen zijn in de afgelopen 24 uur 75 nieuwe coronapatiënten binnengekomen. Op de ic's werden 17 mensen binnengebracht. Er liggen nu in totaal 437 coronapatiënten op de verpleegafdeling, 38 meer dan zondag. Op de ic's liggen nu 140 coronapatiënten, een toename van 6 ten opzichte van de voorgaande dag. Het is bijna een maand geleden dat er zoveel mensen op de ic's lagen.

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt nu al bijna twee weken met de dag toe. Ziekenhuizen hielden hier ook rekening mee, omdat het aantal coronabesmettingen de afgelopen weken hard is gestegen.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), verwacht dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten verder stijgt tot ongeveer 800. Dat is nog altijd ongeveer de helft van het aantal opgenomen coronapatiënten eind mei. Een maand daarvoor waren het er zelfs meer dan drie keer zoveel.