Nieuws/Binnenland
189126314
Binnenland

Passagiers gestrand door uitval vluchten naar Barcelona

Archiefbeeld ter illustratie.

Archiefbeeld ter illustratie.

SCHIPHOL - De Catalaanse rellen in Barcelona, ook bij de luchthaven, zorgen ervoor dat tientallen vluchten zijn geschrapt. Vanuit Amsterdam zijn dat maandagavond tenminste twee vluchten. Een Vueling- en een KLM-vlucht. Onder passagiers is veel onzekerheid of vluchten dinsdag doorgaan.

Archiefbeeld ter illustratie.

Archiefbeeld ter illustratie.

Transavia liet maandagavond aan De Telegraaf weten dat de vluchten die dinsdagochtend vroeg gepland staan vooralsnog volgens planning worden uitgevoerd, tenzij de demonstraties nog meer uit de hand gaan lopen. De grimmige situatie kan van uur tot uur veranderen. Politie met wapenstokken grijpt hard in. Het is onduidelijk wat er gaat gebeuren.

Een KLM-woordvoerder zegt dat de gewelddadige ongeregeldheden in Barcelona nauwgezet in de gaten worden gehouden. „We passen ons vluchtschema alleen aan als dat voor de veiligheid noodzakelijk is.”

Volgens Transavia is het weliswaar nog altijd mogelijk om van en naar Barcelona te vliegen. „Maar het probleem zit vooral in de toegangswegen naar de luchthaven. Als zou blijken dat onze passagiers daardoor hun vlucht niet meer kunnen halen, mogen ze gratis omboeken naar een andere vlucht”, aldus een zegsvrouw.

De Spaanse prijsvechter Vueling wilde maandagavond niet reageren. Die maatschappij dreigt zwaar getroffen te worden door de felle protesten in de voortgaande strijd om onafhankelijkheid van Catalonië.

De vandaag uitgesproken lange celstraffen voor politici worden niet geaccepteerd door de Catalaanse demonstranten, waarvan velen gemaskerd zijn.

Schiphol adviseert reizigers de komende dagen de vertrektijden en mededelingen van de vliegmaatschappijen goed in de gaten te houden als ze naar Barcelona gaan. „Het is verstandig dat te doen vóór vertrek naar de luchthaven”, aldus een woordvoerder van luchthaven Schiphol.

Zorgen onder reizigers

Nederlanders maken zich groeiende zorgen over het geweld in en om Barcelona. „Mijn zoon van 14 staat gepland om dinsdag met zijn schoolklas vier dagen naar Barcelona te gaan. Voor het eerst zonder ouders naar het buitenland en dan krijg je dit”, zegt een bange moeder.

Zij kreeg maandagavond de coördinator van de school niet te pakken. „Transavia zegt telefonisch dat de vlucht vooralsnog wel doorgaat. Maar als mijn zoon in Barcelona aankomt, wat treft hij daar dan aan? De luchthaven is bezet. De toeristische trekpleisters zijn dicht. Ik vind het heel lastig en eng.”

Moeder Julie zegt begrip te hebben voor de demonstraties. „Maar hoe zit het met de veiligheid van mijn kind? Ik hou alle berichten koortsachtig in de gaten en hoop maar dat er verstandige besluiten worden genomen door school en Transavia. En dat de betogers en politie bij zinnen komen”, is haar noodkreet.

Ondertussen wordt de discussie tussen voor- en tegenstanders van de ’Catalaanse opstand’ steeds feller. Velen steunen de onafhankelijkheidsstrijd, anderen gruwen ervan. „Protesten mag, maar er zijn wel grenzen aan gewelddadigheden”, aldus een Nederlandse inwoner.

Weet u meer? Dan komen we graag met u in contact. Mail uw verhaal naar onze verslaggever via [email protected]