Nieuws/Binnenland
189133
Binnenland

Tjeenk Willink koerst op meerderheidskabinet

"Je moet niet overhaasten, maar je moet de tijd ook niet laten verlopen"

"Je moet niet overhaasten, maar je moet de tijd ook niet laten verlopen"

DEN HAAG - UPDATE 18.00 uur - De nieuwe informateur Herman Tjeenk Willink koerst af op een meerderheidskabinet. De 75-jarige minister van Staat gaat eerst gesprekken voeren met de leiders van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks.

"Je moet niet overhaasten, maar je moet de tijd ook niet laten verlopen"

"Je moet niet overhaasten, maar je moet de tijd ook niet laten verlopen"

De leiders van de vijf partijen krijgen eerst een één-op-één gesprek, later mogelijk in verschillende combinaties. Hoe dat precies zal gaan is nog niet duidelijk.

VVD-leider Mark Rutte en CDA-voorman Sybrand Buma hebben als eerste een gesprek gehad. De politici lieten na afloop van hun ontmoeting met de informateur niets los over de inhoud. Tjeenk Willink spreekt donderdag met de kopstukken van D66, ChristenUnie en GroenLinks.

De voormalige vice-president van de Raad van State benadrukte vandaag tijdens een persconferentie dat dit de eerste fase is van een nieuwe formatieronde. Hij wil in de gesprekken eerst aftasten wat de ruimte is bij de politieke partijen. „Ik zal in deze fase niet tot onderhandelingen komen”

Tjeenk Willink leek even weer in zijn oude rol als topman van de Raad van State met een opvallende inleiding over de stand van het land. Hij kwam met een opdracht aan de politieke leiders om verder te kijken dan de komende vier jaar. Hij liet zich duidelijk uit over gevoelige thema’s zoals migratie en klimaat.

„De uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs zal ingrijpende gevolgen hebben voor het hele stelsel van productie, distributie en consumptie. Het niet of tijdig uitvoeren leidt tot natuurcatastrofes”, zei de informateur tijdens zijn eerste persconferentie.

Ook over migratie sprak hij zich concreet uit: „Het migratievraagstuk is een belangrijk onderdeel van Europees beleid. Als Nederland geen eigen rol kiest, kiezen Merkel en Macron voor ons."

De informateur gaat niet iedereen uitnodigen, maar zal wel met alle partijleiders telefonisch contact hebben. De PVV schuift deze ronde niet aan.