Nieuws/Buitenland
1891761916
Buitenland

Vaticaan investeerde in fabrikant morning-afterpil

ROME/BRUSSEL - Het Vaticaan heeft jarenlang geïnvesteerd in de Zwitserse farmaceut Novartis, het moederbedrijf van Sandoz dat onder meer de morning-afterpil en abortuspil produceert. Het is een voorbeeld van wat er destijds allemaal fout liep bij het financiële beheer, aldus de voormalig financiële topcontroleur Libero Milone.

Het toont ook aan hoe bij investeringen nauwelijks rekening werd gehouden met de sociale leer van de katholieke kerk, stelt de in Nederland geboren Milone. Hij was van 2015 tot 2017 de zogeheten auditeur-generaal van het Vaticaan.

De opvallende investeringen zijn onthuld door het programma Report van de Italiaanse publieke omroep RAI 3, meldt het Vlaamse Kerknet. De reportagemakers herinnerden eraan dat het Vaticaan in die tijd apothekers aanmoedigde om de abortuspil niet te verkopen. Report zegt ook over aanwijzingen te beschikken dat raadgevers van het financiële adviesorgaan van het Vaticaan die aandrongen op transparantie en correctheid vaak werden geboycot of zelfs gesaboteerd.

Vaticaanwatchers hadden eerder al onthuld hoe paus Franciscus bij zijn financiële hervormingen, die overigens al onder zijn voorganger begonnen, binnen de muren van Vaticaanstad op felle weerstand is gebotst.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop