1891780
Binnenland

Ministerie waarschuwt:

’Neem lege laptop mee naar China’

Den Haag - Wie met zakelijke of anderszins waardevolle informatie naar China reist, doet er goed aan die niet op z’n laptop of telefoon te bewaren. Bedrijven en kennisinstellingen die deze week met het kabinet mee op handelsmissie naar China gaan, is aangeraden een lege laptop mee te nemen.

Het advies van Buitenlandse Zaken wordt bevestigd door ambtenaren en vertegenwoordigers van bedrijven die deze week in China zijn. Bellen doen ze vanaf onbekende nummers, want wie z’n geheimen niet prijs wil geven, kan beter zijn telefoon thuislaten en tijdens de reis een lokale gsm met simkaart gebruiken, aldus het advies.

Voor ministers, Kamerleden en hoge ambtenaren gelden de voorzorgsmaatregelen al langer. Wie naar China, Rusland, Iran of Turkije reist, krijgt tijdelijk een beveiligde telefoon mee, de Sectra Tiger, ontwikkeld in samenspraak met inlichtingendienst AIVD. Met het toestel kan alleen beperkt gebeld worden.

Voor een usb-stick die cadeau wordt gedaan, geldt: niet gebruiken. Er kan immers spionagesoftware op staan.

Officieel doen Buitenlandse Zaken en de Rijksvoorlichtingsdienst geen mededelingen over de beveiligingsadviezen. Wel wordt steevast gezegd: „We zijn niet naïef.”

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waarschuwt in een folder zakelijke reizigers voor spionage. „Buitenlandse inlichtingendiensten hebben interesse in u en met name in de kennis die u heeft of bij u draagt.” Het advies is zo min mogelijk vertrouwelijke gegevens mee te nemen en geen vertrouwelijke gesprekken te voeren in huurauto, trein of vliegtuig. „Schakel uw apparaten uit als u een vertrouwelijk gesprek voert. Verwijder de batterij, of leg uw apparaat tussen uw kleding of in uw tas zodat het geluid gedempt wordt.” Ook geeft de dienst zakenreizigers in overweging een wegwerptelefoon en een tijdelijk e-mailadres te gebruiken.