Nieuws/Buitenland
1891803826
Buitenland

Rechters in VS keuren datum voor executie veroordeelde vrouw goed

WASHINGTON - De executie van de ter dood veroordeelde Lisa Montgomery mag op 12 januari doorgaan. Drie rechters van het hof van beroep hebben een streep gezet door een uitspraak van een lagere rechter dat het ministerie van Justitie niet voor 1 januari een nieuwe datum had mogen plannen, meldt CNN.

Montgomery, die in 2004 is veroordeeld voor het wurgen van een zwangere vrouw in de staat Missouri, zou op 8 december ter dood worden gebracht. Zij is de enige vrouw die in een federale dodencel zit. Haar advocaten hadden om uitstel gevraagd nadat ze besmet waren geraakt met het coronavirus toen ze terugvlogen na een bezoek aan Montgomery in de federale gevangenis in Terre Haute en vroegen om meer tijd voor en gratieverzoek.

Justitie verschoof de executie vervolgens naar 12 januari. Volgens de lagere rechter had er niet voor 1 januari een nieuwe datum mogen worden gepland, maar de rechters van het hof van beroep zijn het daar niet mee eens. De advocaat van Montgomery wil een petitie indienen tegen die uitspraak. Ze heeft ook president Trump gevraagd de doodstraf van haar cliënt om te zetten in levenslang zonder mogelijkheid op voorwaardelijke vrijlating.

De laatste vrouw die door de Amerikaanse regering werd geëxecuteerd, was Bonnie Heady, die in 1953 in een gaskamer in Missouri ter dood werd gebracht.