Nieuws/Binnenland
1892091235
Binnenland

OM vervolgt gedetineerde complotdenker opnieuw voor opruiing

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie vervolgt de 53-jarige complotdenker Wouter Raatgever, die sinds juni een celstraf van negen maanden uitzit, opnieuw voor opruiing en bedreiging van Jaap van Dissel van het RIVM. Raatgever wordt daarnaast verdacht van smaad en laster tegen Van Dissel en een huisarts uit Bodegraven.

Raatgever is aangehouden in zijn cel en werd donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Haag. Die heeft bepaald dat hij ook voor deze andere feiten vast mag blijven zitten. Volgens een woordvoerder van het OM kwamen de nieuwe verdenkingen tegen Raatgever aan het licht tijdens een vervolgonderzoek.

Kindermoorden

Raatgever gelooft onder meer in verhalen over vermeende pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven. Deze complottheorieën besprak hij zonder enig bewijs samen met Micha Kat en Joost Knevel via hun onlineplatform Red Pill Journal. Als gevolg van de internetuitzendingen kwamen tientallen complotdenkers begin dit jaar naar de begraafplaats van Bodegraven om bloemen op kindergraven neer te leggen.

Knevel (43), voormalig inwoner van Bodegraven, is opgepakt in Spanje en is vorige maand overgeleverd aan Nederland. Het OM verdenkt hem van opruiing en bedreiging gericht tegen demissionair premier Mark Rutte en Van Dissel en van smaad en laster jegens Van Dissel en een huisarts uit Bodegraven.

Op 3 december is er een regiezitting waar Raatgever met Knevel moeten verschijnen, samen met een 56-jarige man uit Krimpen aan den IJssel die in video’s Jaap van Dissel, coronaminister Hugo de Jonge en de huisarts bedreigde. Het OM hoopt dat voor die tijd ook Micha Kat, die momenteel vastzit in een cel in Noord-Ierland, aan Nederland wordt uitgeleverd.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop