Nieuws/Binnenland
1892356665
Binnenland

Gerechtshof: vervolg agent alsnog voor doodschieten tiener Delft

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

DELFT - De agent die in 2018 in Delft bij een coffeeshop in de Breestraat een 18-jarige jongeman neerschoot die later in het ziekenhuis stierf, moet alsnog worden vervolgd. Dat heeft het Gerechtshof in Amsterdam maandag geoordeeld. Familie van de jongen had een klacht ingediend omdat het Openbaar Ministerie eerder besliste de politieagent niet te vervolgen. Volgens het gerechtshof zijn de feiten en omstandigheden in deze zaak zo complex dat de strafrechter erover moet oordelen.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

Volgens het OM was het schieten proportioneel en had de agent niet anders op het incident kunnen reageren. Ook de Rijksrecherche oordeelde dat de agent terecht had geschoten. De nabestaanden vinden dat de agent anders had kunnen en moeten handelen.

Agenten schoten toen ze de jongeman samen met een andere verdachte wilden aanhouden. Hij zou met een „op een vuurwapen gelijkend voorwerp” voor een coffeeshop hebben gestaan, kwam naar voren uit onderzoek van de Rijksrecherche. De 18-jarige werd in Zoetermeer gewond voor het ziekenhuis achtergelaten.