Nieuws/Binnenland
1892700889
Binnenland

Rutte over Dam-demo: ’onverantwoord’

Vakantie mag vanaf 15 juni: deze landen worden ’geel’

DEN HAAG - De demonstratie op de Dam van maandag was in die vorm ’onverantwoord’. Dat heeft premier Rutte gezegd tijdens een persconferentie over de coronacrisis. Het kabinet heeft besluiten genomen over de zomervakantie en het volledig openen van de basisscholen.

De 1,5 meter-regel is volgens de minister-president ’niet onderhandelbaar’. „Ik schrok van de beelden”, zegt Rutte over de Dam-demo. „De gedragsregels zijn er om het virus te verslaan.” Over de situatie in Rotterdam kan hij nog niet veel zeggen. „Het lijkt mij passend dat er is ingegrepen.”

Vakanties

De premier heeft verder goed nieuws voor alle Nederlanders: we kunnen weer op vakantie. „Het is wel een andere zomervakantie dan anders.”

Vanaf 15 juni kunnen Nederlanders naar een groot aantal landen in Europa en het Caribisch deel van het Koninkrijk op vakantie. Voor Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk blijft voorlopig ’code oranje’ gelden. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. De Zweedse epidemioloog dr. Anders Tegnell, grote architect achter het eigenzinnige beleid met minder restricties, zei vandaag dat Zweden het anders had moeten aanpakken.

De volgende landen worden na op 15 juni ’geel’: België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Portugal, Slovenië, Tsjechië, Caribisch deel van het Koninkrijk.

’Wijs op reis’

Duitsland en Italië gaan vanaf 15 juni direct open. Het populairste vakantieland onder Nederlanders, Frankrijk, waarschijnlijk tussen 15 juni en 5 juli. Dat hangt af van wat landen zelf besluiten. Parijs heeft besloten om de grenscontroles halverwege deze maand op te heffen.

Andere landen waarover nog een beslissing zal volgen, zijn IJsland, Oostenrijk, Spanje, Zwitserland, Liechtenstein, Cyprus, Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Malta, Noorwegen, Polen, Roemenië en Slowakije.

Premier Rutte roept mensen op om ’wijs op reis’ te gaan. „Het is onverstandig om in het buitenland volle clubs te bezoeken. Ga goed voorbereid op reis en zorg dat je de regels van het land goed kent en op de hoogte blijft.” Nederlanders die op vakantie in de problemen raken worden niet gerepatrieerd.

Buiten Europa blijft ’code oranje’ gelden. De minister-president vraagt mensen om te overwegen om buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan. Europeanen mogen ook weer in ons land genieten van de zomer. Mensen uit Zweden en het Verenigd Koninkrijk zijn niet welkom.

Het kabinet heeft verder besloten om de basisscholen vanaf 8 juni volledig te openen.

Verslaggever Valentijn Bartels was live bij de persconferentie. Bekijk zijn updates terug.