Nieuws/Buitenland
189319
Buitenland

In Duitsland afgewezen Afghanen nu niet terug

FRANKFURT - Een vliegtuig dat woensdag met afgewezen Afghaanse asielzoekers van Frankfurt naar Kabul zou vliegen, vertrekt niet als gevolg van de bomaanslag in de Afghaanse hoofdstad. De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Hessen, Peter Beuth, zei volgens Duitse media dat ,,een ordelijke afwikkeling van de uitzetting'' nu niet door de ambassade in Kabul gegarandeerd kan worden.

Beuth zei dat ze wel zo spoedig mogelijk worden uitgezet. In het parlement van Hessen is daar beroering over ontstaan. Enkele parlementariërs eisen nu dat de uitzetting geschrapt wordt. Dinsdag drong een reeks verenigingen en actiegroepen aan op het stopzetten van het uitzetten van Afghanen. Ze stellen dat het beleid van de migratiedienst het leven van talrijke Afghanen door de terugkeer in gevaar brengt. De Bondsrepubliek wijst ongeveer de helft van de asielvragen van Afghanen af.

Een enorme bom is woensdag in Kabul ontploft, niet ver van ambassades en ministeries, het hoofdkwartier van veiligheidsdiensten en het paleis van de president. De Duitse ambassade is zwaar beschadigd.