Nieuws/Binnenland
189331073
Binnenland

Makkelijker asiel voor tegenstanders Erdogan

DEN HAAG - Het wordt gemakkelijker voor tegenstanders van de Turkse regering om in Nederland asiel te krijgen. Aanhangers van geestelijk leider Fethullah Gülen, gezworen vijand van president Recep Tayyip Erdogan, en oppositiepolitici, mensenrechtenactivisten en journalisten die de toorn van de autoriteiten hebben gewekt, krijgen voortaan eenvoudiger een verblijfsvergunning, meldt staatssecretaris Ankie Broekers-Knol.

Erdogan denkt dat Gülen de hand had in de poging zijn bewind omver te werpen in de zomer van 2016. Diens aanhangers gelden sindsdien in Turkije als ’terroristen’. Na de mislukte staatsgreep zijn duizenden Turken onder dat mom opgepakt. Ook journalisten, schrijvers, leraren, rechters, vakbondsleden en anderen die zich kritisch uitlaten over de autoriteiten moeten het sindsdien ontgelden.

Het is heel aannemelijk dat tegenstanders van het regime in Ankara terecht bang zijn dat de autoriteiten het op hen hebben gemunt, vindt de staatssecretaris. Daarom is een enkele aanwijzing dat zij gevaar lopen in het vervolg genoeg om asiel te kunnen krijgen.