Nieuws/Buitenland
189378
Buitenland

Verdere ontmanteling beleid Obama

’Trump stapt uit klimaatverdrag Parijs’

Donald Trump zou het klimaatakkoord opzeggen.

Donald Trump zou het klimaatakkoord opzeggen.

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump heeft definitief besloten zijn land terug te trekken uit het klimaatverdrag van Parijs.

Donald Trump zou het klimaatakkoord opzeggen.

Donald Trump zou het klimaatakkoord opzeggen.

Dat zeggen twee goed ingevoerde bronnen tegen nieuwssite Axios. CBS News en Fox News kregen bevestigd dat de berichtgeving klopt. Trump maakt deze week duidelijk of hij zijn land daadwerkelijk terugtrekt. ,,Ik zal mijn besluit over het akkoord van Parijs in de komende dagen bekendmaken'', twitterde hij. Trump sloot de tweet af met zijn bekende motto: ,,Make America great again''.

Ontmanteling beleid Obama

Door alsnog uit het verdrag te stappen, zou Trump de politieke nalatenschap van zijn oud-president Barack Obama nog verder ontmantelen. De Republikeinse president stopte eerder al met een groot deel van het klimaatbeleid van zijn voorganger. Het doel was om meer banen te scheppen door regels te schrappen.

Lees ook: Politiek Den Haag geschokt na actie Trump

Het is nog onduidelijk hoe het Witte Huis de Amerikaanse deelname aan het klimaatpact wil opzeggen. Zo’n proces zou jaren kunnen duren. Daar wordt volgens de bronnen nog aan gewerkt door een klein team, waar onder anderen de chef van het Amerikaanse Bureau Milieubescherming (EPA), Scott Pruitt, deel van uitmaakt.

Temperatuurstijging beperken

In december 2015 kwamen in Parijs bijna 200 landen overeen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan om de wereldwijde temperatuurstijging tot minder dan 2 graden Celsius te beperken.

Volgens bronnen in Washington zouden onder meer Trumps dochter Ivanka en minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson ervoor pleiten dat de VS bij het klimaatakkoord betrokken blijven. Topadviseur Steve Bannon zou bij Trump aandringen op het opzeggen van het internationale verdrag.

In de aanloop naar de verkiezingen zei Trump de deelname van de VS aan het klimaatverdrag te willen opzeggen. Buitenlandse leiders hebben hem opgeroepen dat niet te doen.

Nederlandse reacties

PVV-Kamerlid Van Aalst heeft direct een debat aangevraagd met staatssecretaris Dijksma (Milieu). De partij van Wilders vindt ook dat het klimaatakkoord de prullenbak in kan. PvdA-Kamerlid Nijboer is juist woedend op de Amerikaanse president: “Het is schandalig wat Trump doet.” Andere partijen reageren nog terughoudend. Ze wachten op bevestiging van het Witte Huis. Ook de staatssecretaris wil om die reden nog niet reageren.

In Nederland reageerde Milieudefensie somber. ,,Dit is geen verrassing, maar het blijft in en in triest. Dit is slecht nieuws voor de wereld", zei directeur Donald Pols. ,,Voor Europa is dit een extra reden om versneld, echt werk te maken van de strijd tegen klimaatverandering. Het is tijd om te stoppen met navelstaren, iedereen moet aan de bak.''

Lees ook: Trump: terrorisme belangrijkste thema G7Lees ook: Shell-baas: opzeggen 'Parijs' nadelig voor VS