Nieuws/Binnenland
1893924
Binnenland

VVD buitenboord in coalitie Roermond

Jos van Rey

Jos van Rey

ROERMOND - De coalitie in de Roermondse gemeenteraad gaat verder zonder de VVD. Dat blijkt uit een rapportage van informateur Marianne Smitsmans, nu wethouder voor GroenLinks, de grootste partij binnen de coalitie. De andere coalitiepartijen betwijfelen of de VVD vol overtuiging kiest voor deelname aan het samenwerkingsverband, aldus de informateur maandagmiddag in haar rapportage.

Jos van Rey

Jos van Rey

De VVD zat vier jaar samen met GroenLinks, PvdA, CDA, D66 en Democraten Swalmen in een coalitie. De PvdA keert niet terug in de raad.

Jos van Rey

De VVD sprak zich de afgelopen maanden tot ongenoegen van andere coalitiegenoten uit voor samenwerking met de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) van de om corruptie veroordeelde politicus Jos van Rey. Zolang Van Rey in de raad zit, willen de overige coalitiepartijen niet door één deur met de LVR. De vier overblijvende coalitiepartijen hebben 17 van de 31 zetels in de raad.

De LVR is met negen zetels de grootste fractie in de raad. De partij reageerde maandagavond boos en teleurgesteld. Jos van Rey wilde desnoods zijn lidmaatschap van de LVR opgeven en als eenmansfractie doorgaan, of in het uiterste geval zijn zetel ter beschikking stellen, aldus LVR-raadslid Dirk Franssen. De LVR hoopte op die manier het voornaamste struikelblok voor toetreding tot de coalitie weg te kunnen nemen. Vergeefs, naar nu blijkt. De LVR blijft, net als de afgelopen vier jaar, in de oppositie.

Geroyeerd

De LVR werd in 2013 opgericht nadat de VVD Jos van Rey wegens de verdenking van corruptie als lid geroyeerd had. Het grootste deel van de Roermondse VVD liep over naar de nieuwe partij uit solidariteit met Van Rey. In 2014 kam de LVR vanuit het niets met tien zetels in de raad.

De afgelopen verkiezingen verloor de partij een zetel. De huidige raadsfractie van de VVD telt slechts twee zetels.