Nieuws/Binnenland
1894737
Binnenland

Reizigers frauderen voor half miljoen euro

Fraude met treinkaartje wel erg simpel

AMSTERDAM - Tussen 2014 en 2017 is flink gefraudeerd met treinkaarten van de Nederlandse Spoorwegen. Voor minstens 400.000 euro is met NS-Business Cards gereisd, terwijl er niet één cent is betaald.

NS is ook voor 100.000 euro getild met de regeling ’geld terug bij vertraging’. Eén van de oplichters kocht zelf een vakantiehuisje van de gelden die de NS maar bleef overmaken. De controle was zo slecht dat je als reiziger zelfs kon claimen als de trein wel op tijd had gereden.

NS erkent dat er voor minstens een half miljoen euro is gefraudeerd. Zeker vijftig treinreizigers kregen jarenlang geld terug bij vertraging, ook als zij die reizen niet maakten, zo erkent de NS.

Bezitters van een NS-jaarkaart of een ov-studentenkaart hoefden tot juni 2014 niet in- en uit te checken. „Er was daardoor niemand die kon nagaan of die reis daadwerkelijk gemaakt was”, zegt een NS-woordvoerder. Tussen 2014 en 2016 vond zo weinig controle plaats op de geld-terugregeling dat de fraude aanhield.

Een echtpaar uit Den Haag en notoire oplichter Sanjay B. uit Krommenie zijn door de NS voor de rechter gesleept. B. werd in 2014 al eens eerder veroordeeld voor oplichting van Museum Boijmans in Rotterdam. Hij kreeg toen drie jaar cel.