Nieuws/Binnenland
1894813
Binnenland

’We zijn land van yogasnuivers’

Grapperhaus schaamt zich voor ‘NL drugsland'

Rotterdam - We zijn een land geworden van ’yogasnuivers’. Dat zei hoofdcommissaris van politie Erik Akerboom dinsdagochtend tijdens een drugsconferentie in Rotterdam.

Minister Grapperhaus erkende dat Nederland een ‘beschamende’ leidende rol heeft gekregen in de wereldwijde drugshandel- en productie.

Yogasnuivers zijn volgens Akerboom mensen die ’door de week hard sporten en gezond leven en een lijntje snuiven in het weekend’. Het is deze grote groep mensen die het gebruiken van drugs ’normaliseert’.

Baas van het Openbaar Ministerie G. van der Burg pleit ervoor de straffen tegen drugshandelaren flink te verhogen. Voor de zwaardere gevallen zelfs tot zestien jaar cel, stelt hij voor. Hij maakt zich grote zorgen dat maar tien procent van de handel onderschept en vervolgd wordt. In 2017 liepen er 800 drugsonderzoeken die in totaal slechts ruim 600 jaar cel opleverden.

Minister Grapperhaus zei dat de politie met speciale interventieteams vaker postpakketten gaat scannen op zendingen drugs. Nu wordt slechts een fractie onderschept.

Volgens hem wordt jaarlijks in ons land aan de drugshandel drie miljard euro verdiend. De drugseconomie dreigt de normale economie te gaan overschaduwen, waarschuwt de bewindsman. In heel Europa wordt de drugshandel geschat op 24 miljard euro.

’Beschamende hoofdrol’

Grapperhaus zei dat het nieuwe kabinet zich realiseert welke ’beschamende’ hoofdrol Nederland heeft gekregen in de wereld, als productie- en doorvoerland voor drugs. Het is voor het eerst dat een minister dat zo expliciet benoemd.

,,Door de keiharde aanpak van criminele netwerken gaan we ervoor zorgen dat de rol van Nederland kleiner wordt. Dat doen we door meer crimineel vermogen af te pakken en een betere internationale samenwerking. Ook komen er hogere straffen voor deelname aan een criminele organisatie.”

Om dit alles te bereiken maakt het kabinet honderd miljoen extra over. Grapperhaus: ,,Er zijn meer en betere middelen nodig en meer capaciteit.”

De minister spreekt op het jaarlijkse International Drug Enforcement Congres (IDEC) deze keer in de Van Nelle Fabriek te Rotterdam. Drugsexperts uit de hele wereld komen daar samen om kennis uit te wisselen over de internationale bestrijding van drugshandel.

Het drugscongres, dat drie dagen duurt, wordt dit jaar georganiseerd door de Drug Enforcement Agency (DEA) en de Nederlandse politie. Het thema van deze 35e editie is ’The economy of drugs’.

Nederland narcostaat

De conferentie vindt plaats in een periode waarin Nederland volgens criminologen, hoogleraren en ook politiemensen zelf het karakter heeft gekregen van een narcostaat. Ons land is het belangrijkste productieland voor wiet en xtc en voornaamste doorvoerland voor drugs.

De productie van xtc heeft industriële proporties gekregen en is nog nooit zo groot geweest. Dit alles gaat samen met een golf aan liquidaties sinds eind 2012. Criminele groeperingen zijn de laatste jaren te machtig geworden.

Het IDEC wordt sinds 1983 jaarlijks door de DEA georganiseerd.