Nieuws/Buitenland
1894997045
Buitenland

Vermiste arts die oppositieleider Navalny behandelde weer terecht

Aleksandr Murakhovksky is terecht.

Aleksandr Murakhovksky is terecht.

OMSK - Een arts die de Russische oppositieleider Aleksej Navalny meteen na diens vergiftiging in 2020 behandelde, is levend teruggevonden nadat hij twee dagen spoorloos was in een woud. Zijn vermissing voedde speculaties dat hij niet meer leefde en mogelijk zelfs uit de weg was geruimd. Eerder dit jaar stierven al twee collega’s die zich vorig jaar augustus in een ziekenhuis in het West-Siberische Omsk met Navalni bezighielden. De bekende Kremlin-criticus was daar met spoed naartoe gebracht nadat hij tijdens een vlucht onwel was geworden.

Aleksandr Murakhovksky is terecht.

Aleksandr Murakhovksky is terecht.

De arts Aleksandr Murakhovksky verdween ruim 200 kilometer ten noorden van Omsk in het woud nadat hij daar op jacht was gegaan. Er is een enorme zoekactie op touw gezet met speurhonden, drones en helikopters, maar de man werd niet gevonden. Hij is volgens plaatselijke media uiteindelijk opgedoken in een dorpje waar hij om hulp aanklopte. Hij maakt het volgens de plaatselijke autoriteiten goed, maar is voor controle naar een ziekenhuis gebracht.

Murakhovksky sprak in augustus vorig jaar met klem tegen dat Navalny was vergiftigd. Hij constateerde problemen met de stofwisseling. Eind vorig jaar maakte hij promotie. Volgens westerse bronnen zat de Russische geheime dienst FSB achter de vergiftiging van de inmiddels vastgezette Navalny. Navalny zou zijn vergiftigd met novitsjok, een zenuwgif uit de tijd van de Sovjet-Unie.

De twee andere artsen die Navalny behandelden, stierven in februari en maart. De ene specialist kreeg op 55-jarige leeftijd een hartaanval, de 63-jarige collega stierf aan een beroerte.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop