Nieuws/Binnenland
1895284660
Binnenland

Toch weer toename coronapatiënten op ic’s, ook besmettingen stijgen rap

ZEIST - Het aantal ernstig zieke coronapatiënten op de intensive cares is gestegen naar 110. Het waren er zondag 99. Het was de eerste keer sinds september vorig jaar dat het landelijke aantal onder de 100 lag. Het aantal positieve coronatests blijft toenemen. Ook is er een toename in het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen. Maandag kwam dit uit op 1545, het hoogste aantal in bijna een maand tijd.

Volgens de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn er in 24 uur 11 patiënten op de ic’s bijgekomen.

Op basis van één dagcijfer kunnen niet direct conclusies worden getrokken over de trend, maar de stijging is wel de grootste sinds 5 mei. De afgelopen twee maanden was bijna elke dag een daling te zien in de cijfers. Een maand geleden lagen nog zo’n 350 mensen met Covid-19 op de ic.

Op verpleegafdelingen liggen nog 126 coronapatiënten, evenveel als zondag. Overigens houdt het LCPS rekening met de mogelijkheid dat weekendcijfers niet helemaal compleet zijn.

Besmettingen

Ook is er een rappe toename in het aantal besmettingen. Met 1545 positieve gevallen is het namelijk de eerste keer sinds 10 juni dat het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen boven de 1500 uitkomt.

Vergeleken met vorige week maandag is het aantal nieuwe besmettingen bijna verdrievoudigd. Toen ging het om 569 positieve tests. Sinds eind juni neemt het aantal positieve tests weer toe. Het gemiddelde aantal positieve tests over de laatste zeven dagen ligt nu op 979, vergeleken met 839 zondag en 737 zaterdag.

Lees hieronder verder

Het groeiend aantal positieve tests heeft mogelijk voor een deel te maken met Testen voor Toegang. Mensen die op stap willen moeten sinds vorige week een vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag laten zien om naar binnen te mogen. Daardoor zijn er de afgelopen dagen veel meer tests gedaan. Daarnaast gooit de Delta-variant van het virus roet in het eten. Veel scholieren liepen dit virus op in het buitenland en namen het mee terug naar Nederland. Ook de versoepelingen spelen mogelijk een rol, waardoor meer mensen bij elkaar komen.

Sterfgevallen

Het aantal meldingen van sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met één. Zondag werd er geen enkel overlijden geregistreerd.

In Amsterdam werden verreweg de meeste besmettingen geteld afgelopen etmaal, in totaal 245. In Utrecht kregen 79 mensen een positieve testuitslag en in Breda 78. In Groningen en Rotterdam ging het om respectievelijk 74 en 69 nieuwe gevallen.