Nieuws/Binnenland
1895327
Binnenland

Mannen vast voor financiering terrorisme

DEVENTER - De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft twee mannen uit Deventer gearresteerd op verdenking van terrorismefinanciering.

De mannen van 28 en 36 jaar zouden naar Syrië uitreizende jihadisten financieel hebben ondersteund. Ook zouden zij via islamitisch bankieren (Hawala) geld naar Syrië hebben verstuurd.

De twee worden vandaag aan de rechtbank in Rotterdam voorgeleid.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na informatie uit België. Er zijn op 26 maart vijf woningen in Deventer en omgeving doorzocht. Er is administratie in beslag genomen en ruim 15.000 euro contant geld. Het Openbaar Ministerie verdenkt de mannen er van dat zij geld hebben gestuurd aan uitreizigers die zijn vertrokken om deel te nemen aan de gewelddadige Jihad in Syrië, zogenoemde Foreign Terrorist Fighters. Zij zouden dit hebben gedaan in opdracht van familieleden en bekenden van de uitreizigers.

Hawala bankieren is een informeel banksysteem voor het verplaatsen van geld. De hoogte van de bedragen en de namen van personen voor wie de gelden bestemd waren, werden door de verdachten doorgegeven aan een wisselkantoor in Turkije. Dat zorgde dat het geld op de plek van bestemming terecht kwam. Eens in de zoveel tijd werd de schuld die verdachten hadden open staan bij het wisselkantoor in Turkije, vereffend. Hoeveel geld er is verstuurd is onderwerp van onderzoek, maar het gaat vermoedelijk in totaal om tienduizenden euro’s. Mensen die betalingsdiensten aanbieden zonder vergunning, onttrekken zich aan het financiële toezicht. Dat is onwenselijk vanwege de risico’s op witwassen en terrorismefinanciering, daarom treedt de overheid hiertegen op.