Nieuws/Binnenland
1895735957
Binnenland

Rutte: voor heel Nederland per direct dringend advies mondkapjes in openbare ruimte

Premier Rutte

Premier Rutte

DEN HAAG - Voor heel Nederland geldt vanaf nu een dringend advies om in de publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Dat zei premier Mark Rutte in debat met de Tweede Kamer. Een meerderheid van de Kamer had om een landelijke richtlijn gevraagd. Het kabinet moet de precieze regeling nog uitwerken.

Premier Rutte

Premier Rutte

Het kabinet adviseerde maandag nog bij een nieuw pakket beperkingen tegen de verspreiding van het coronavirus mondkapjes alleen in de drie grote steden. Daarbij mogen winkeliers klanten weigeren die geen mondkapje dragen. De Kamer vond dat advies onduidelijk en willekeurig.

Rutte gaat daarin mee. Daarom komt er nu een landelijk, dringend advies. Het gaat om niet-medische mondmaskers, voor drukke, openbare binnenruimtes, zoals winkels, parkeergarages, musea, vliegvelden, restaurants. Of, zoals Rutte zegt, ’overal waar je de hemel niet ziet’. Het advies - geen verplichting, wat Rutte betreft - geldt ook voor zogeheten contactberoepen zoals kappers en fysiotherapeuten, zowel voor klanten als uitvoerders.

De premier wil niet zo ver gaan om mondmaskers in te voeren voor leerlingen op middelbare scholen, omdat leerlingen daar sowieso al afstand moeten houden tot hun docent. Evenmin geldt het dringende advies voor zitplaatsen.

Lees verder onder de foto

Klaas Dijkhoff (VVD) met een mondkapje op tijdens een schorsing van het Tweede Kamerdebat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Klaas Dijkhoff (VVD) met een mondkapje op tijdens een schorsing van het Tweede Kamerdebat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

In veel andere landen geldt een draagplicht vanaf een bepaalde leeftijd. Het kabinet heeft zich altijd moeilijk verhouden tot het gebruik van mondkapjes. Aanvankelijk sprak het kabinet op voorspraak van RIVM-baas Jaap van Dissel van ’schijnveiligheid’. Vervolgens werden mondkapjes vanaf 1 juni wel verplicht in het openbaar vervoer. Vanaf maandag gold het advies voor grote steden. Nu gaat het kabinet alsnog over tot een landelijk advies.

Volg het debat hieronder via de tweets van onze verslaggever.