Nieuws/Binnenland
1895872
Binnenland

Rutte krijgt de handen op elkaar in China

QIONGHAI - Mark Rutte stal vandaag voor een paar seconden de show én streelde het ego van de Chinezen. De premier haalde in zijn toespraak op het Bo’ao Forum, op het tropische eiland Hainan, de zeventiende-eeuwse jurist Hugo Grotius aan, die beweerde dat de Chinezen ’de slimsten van alle volkeren’ waren.

Het compliment ging erin als koek bij de nationalistische Chinezen, die zich graag profileren – zeker met dreigende handelsoorlogen – als de beste partner die de rest van de wereld kan hebben als het om handel gaat. Iets wat ook de Chinese president Xi Jinping duidelijk wilde maken in zijn speech op het ’Davos van het Oosten’, zoals het Bo’ao Forum ook wel wordt genoemd.

„Als een van de belangrijkste denkers in de Nederlandse geschiedenis beschreef Grotius begin zeventiende eeuw de internationale principes van vrij vervoer van mensen en goederen”, zei Rutte op het eiland dat wel het ’Hawaii van China’ wordt genoemd.

„Hij was onder de indruk van de Aziaten, vooral van hun vindingrijkheid. In zijn tijd was de kennis van elkaars economie en cultuur beperkt. Maar zelfs toen herkende hij de Chinezen als ’de slimsten van alle volkeren’.

Rutte gaf aan ook nu nog te geloven in de ideeën van Grotius van vier eeuwen geleden, van vrije en eerlijke handelsrelaties. De minister-president riep op af te zien van protectionisme en iedereen te laten profiteren van vrije handel. „Het gaat er niet om hoe de cake verdeeld wordt, maar hoe die groter kan worden gemaakt.”

Het is de vraag of de Aziatische grootmacht daartoe in de toekomst bereid zal zijn. Rutte had vandaag later op de dag nog een gesprek in de kantlijn van de conferentie met Xi. Morgen is de premier in Guangzhou, waar hij zijn handelsmissie, met in zijn spoor vertegenwoordigers van 165 Nederlandse ondernemingen, vervolgt, voor hij zijn reis donderdag in Peking afsluit.