Nieuws/Buitenland
1895952874
Buitenland

’Vierde lek in Nord Stream-pijpleiding gevonden’

Een militaire helikopter bij de stad Ronne op het Deense eiland Bornholm.

Een militaire helikopter bij de stad Ronne op het Deense eiland Bornholm.

STOCKHOLM - De Zweedse kustwacht heeft eerder deze week een vierde lek in een van de Nord Stream-pijpleidingen gevonden. Een woordvoerder van de kustwacht vertelt dat aan de krant Svenska Dagbladet.

Een militaire helikopter bij de stad Ronne op het Deense eiland Bornholm.

Een militaire helikopter bij de stad Ronne op het Deense eiland Bornholm.

„Twee van deze vier lekken bevinden zich in de exclusieve economische zone van Zweden”, zegt kustwachtwoordvoerder Jenny Larsson tegen de Zweedse krant. De twee andere schadeplekken bevinden zich in de Deense zogenoemde economische zone.

Het gaat om een lek in Nord Stream 2, in de buurt van een groter lek in Nord Stream 1. Het lek werd al eerder deze week ontdekt, maar wanneer precies is nog onduidelijk. Bij de pijpleidingen zijn maandag explosies gemeten.

Vermoed wordt dat de lekkages zijn ontstaan door sabotage. Bronnen zeggen tegen CNN dat Russische schepen maandag en dinsdag werden gesignaleerd in de buurt van de plek in de Oostzee waar de leidingen op dat moment begonnen te lekken. Rusland ontkent de beschuldigingen en noemde die woensdag „voorspelbaar, dom, en absurd.”

’Russische schepen gesignaleerd’

De Russische marineschepen zijn gesignaleerd in de buurt van de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2, die op dat moment ook op drie verschillende plekken gingen lekken. De Amerikaanse nieuwszender meldt dat op basis van bronnen binnen Europese inlichtingendiensten. Of de Russische schepen iets te maken hebben met de lekkages blijft echter onduidelijk. De ingewijden zeggen namelijk verder dat er „elke week” wel Russische marineschepen in de Oostzee gezien worden.

Een van de bronnen zegt tegen de Amerikaanse omroep dat er ook Russische onderzeeërs in de Oostzee zijn gezien in de buurt van de plek waar de leidingen „gesaboteerd” zijn. Hoewel Europese leiders hebben gesuggereerd dat de lekkages het gevolg zijn van sabotage, is er nog geen bewijs over wat de schade aan de pijpleidingen heeft veroorzaakt.

Spoedberaad

Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om zich over de lekkages te buigen. Rusland vroeg om dat spoedberaad en ontkent de beschuldigingen zelf achter de sabotage te zitten. De Russische ambassade in de Verenigde Staten beweert donderdag juist dat begin deze week Amerikaanse oorlogsschepen zijn gesignaleerd in de buurt van de pijpleidingen.

De Duitse veiligheidsdiensten denken dat de schade aan de gaspijpleidingen onherstelbaar kan worden als de lekken niet snel worden gedicht. De Deense minister van Defensie heeft laten weten dat het één of twee weken gaat duren voordat inspecties uitgevoerd kunnen worden. Nu is dat nog te gevaarlijk vanwege de grote hoeveelheid gas in het zeewater.

Ad van Riel is explosievenexpert en legt uit hoe er aan de hand van krater-analyses precies kan worden vastgesteld wat er bij de Nord Stream-explosies is gebeurd.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop