Nieuws/Binnenland
1896195580
Binnenland

Geen celstraf, wel tbs voor doodslag op moeder

ROERMOND - Een 26-jarige man uit Den Haag hoeft niet de cel in voor het doden van zijn moeder in augustus vorig jaar, maar krijgt wel tbs met voorwaarden. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden drie jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist. Maar de rechtbank in Roermond kwam donderdag tot een ander oordeel: Cas A. wordt ontslagen van rechtsvervolging.

A. doodde op 29 augustus zijn 57-jarige moeder in een woning in Venlo. Dat gebeurde toen zowel hijzelf als zijn moeder op bezoek waren bij een familielid. De man sneed zijn moeder in een psychotische waan de keel door en stak haar meermaals. Vervolgens stak hij zichzelf, omdat hij dood wilde. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum stelden eerder vast dat A. tijdens zijn daad volledig ontoerekeningsvatbaar was en adviseerden tbs met voorwaarden.

De rechtbank gaat daarin mee. „Verdachte was als gevolg van een ernstige psychose volledig ontoerekeningsvatbaar toen hij zijn moeder met een mes om het leven bracht.”

De rechtbank legt daarom geen celstraf op, maar ook geen dwangverpleging, zoals het OM eiste. Een tbs met voorwaarden kent een maximum aan de behandelperiode van negen jaar. De opgelegde voorwaarden bestaan onder meer uit het volgen van aanwijzingen en meewerken aan huisbezoeken door de reclassering. Hij moet zich houden aan de medicijnvoorschriften en aan de regels van de kliniek waar hij verblijft.