Nieuws/Opmerkelijk
1896236
Opmerkelijk

Dít gebeurt er als je de heetste peper ter wereld eet

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

NEW YORK - De heetste chilipeper ter wereld eten gaat niet zonder slag of stoot. Dat heeft een Amerikaanse dertiger aan den lijve ondervonden. Enkele dagen na het eten ervan, werd hij naar het ziekenhuis gebracht met vreselijke hoofdpijn en andere fysieke klachten. Pas vijf weken later was hij ervan af.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

De Carolina Reaper heet hij, de chilipeper die sinds vorig jaar officieel de heetste chilipeper ter wereld is. Er één eten is niet iedereen gegeven, en dus maakten ze er in New York een ware wedstrijd van. Een 34-jarige Amerikaan durfde het aan en at er één, maar naast de eer leverde het hem vooral ook een ziekenhuisbezoek op.

Enkele dagen na het eten kreeg de man plots enorm pijnlijke hoofdpijn, die slechts enkele seconden duurde maar telkens onverwacht weer opkwam. Toen hij ook nog zeer zware nekpijn kreeg, besloot hij naar de spoedafdeling van het ziekenhuis te gaan.

Symptomen

Daar werd vastgesteld dat de bloedvaten die naar de hersenen gaan, vernauwd waren. Een vaak voorkomende aandoening die meestal veroorzaakt wordt door medicatie waar het lichaam slecht op reageert of illegale drugs. Het is prima te behandelen en niet al te ernstig, maar in het geval van de Amerikaan slaagden de dokters er maar niet in om een oorzaak te vinden. Ze gingen bijvoorbeeld op zoek naar een neurologische aandoening, maar de resultaten waren negatief.

Na uitgebreider onderzoek blijkt voor de eerste keer dat de aandoening veroorzaakt werd door het eten van een hete chilipeper, staat te lezen in het verslag van de dokters die hem onderzochten. Uiteindelijk gingen de symptomen van de man na verloop van tijd over, want na vijf weken wees een CT-scan aan dat zijn bloedvaten opnieuw in orde waren. Van pijn aan zijn nek of hoofd had hij toen geen last meer.

„We zeggen niet dat je geen Carolina Reaper mag eten”, zegt professor Kulothungan Gunasekaren van het Henry Ford-ziekenhuis in Detroit tegen CNN. Hij schreef het rapport waaruit blijkt dat de peper de oorzaak was. „Maar we raden iedereen wel aan om waakzaam te zijn voor ongewenste effecten. Als je plots hoofdpijn krijgt, moet je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.”