Nieuws/Buitenland
1896565
Buitenland

Gen dat Alzheimer veroorzaakt ’uitgezet’

San Fransisco - Mogelijk is er een doorbraak bereikt in het onderzoek tegen de vreselijke ziekte van Alzheimer.

Wetenschappers in Californië claimen dat één van de genen in de hersenen die worden verdacht van het ontstaan van de ziekte kunnen worden ’uitgezet’. Dat schrijft de Daily Telegraph.

De onderzoekers van Gladstones Institutes hebben een proteïne geidentificeerd dat in verband wordt gebracht met het ApoE4-gen. Ze konden het in één geval zo manipuleren dat het geen andere cellen meer kon beschadigen.

De studie maakt de kans op ontwikkeling van een nieuw medicijn mogelijk. De wetenschappers waarschuwen voor teveel optimisme: tot nu toe is het alleen in het laboratorium gelukt, aldus de krant.

Van de mensen tussen de 65 en 69 jaar, heeft in ons land ongeveer 1% dementie. Maar van de mensen ouder dan 90 heeft gemiddeld 40% er last van. Als familieleden gemiddeld een hoge leeftijd bereiken, dan is de kans groot dat dementie in je familie speelt.

In families met relatief veel ’vroeg dementen’ is er vaak sprake van een ongunstige combinatie van genen. De bekendste van deze genen is ApoE4, die het risico op de ziekte van Alzheimer vergroot. Er zijn echter tientallen genen bekend die ons risico op dementie beïnvloeden.

Sommige zorgen er bijvoorbeeld voor dat de hersenen schadelijke processen niet goed kunnen bestrijden. Andere zorgen ervoor dat we vatbaarder zijn voor vaatschade en een derde zorgt er bijvoorbeeld voor dat ons afweersysteem niet optimaal werkt, zo schrijft Alzheimer Nederland.

De kans op dementie voor 65-69 jarigen is dus 1%, voor 70-74 groeit dat naar 2%, 75-79 i dat 7%, 80-84 al 18%, 85-90 jaar 33% en voor 90+’ers is de kans gestegen naar 40%, aldus Alzheimer Nederland.