Nieuws/Binnenland
1896821
Binnenland

Zaak tegen raadslid dat Nawijn ’beledigde’ moet over

Hilbrand Nawijn

Hilbrand Nawijn

DEN HAAG - De zaak tegen gemeenteraadslid Lennart Feijen van de SP in Zoetermeer die in 2014 oud-minister en toenmalig collega-raadslid Hilbrand Nawijn een racist zou hebben genoemd, moet over. Dat heeft de Hoge Raad bepaald.

Hilbrand Nawijn

Hilbrand Nawijn

Nawijn wilde in juni 2014 niet dat er een islamitische school in Zoetermeer zou komen. Na die gemeenteraadsvergadering schreef de SP’er op Twitter over „discriminatie van een complete geloofsgemeenschap door de racist @lhn_nawijn”, verwijzend naar de Twitter-account van Nawijn.

Feijen werd in 2015 vrijgesproken door de rechtbank in Den Haag, maar het OM ging daartegen in beroep. Het gerechtshof kwam tot een veroordeling omdat het hof de uitlating ’racist’ zonder meer als beledigend aanmerkte en oordeelde dat de uitlatingen onnodig grievend waren, omdat de verdachte in zijn uitingen veel verder was gegaan dan nodig was.

Volgens de Hoge Raad is dit niet begrijpelijk gezien het politieke debat dat de aanleiding was voor de uitlatingen en het belang van de politicus om in het publieke debat zaken aan de orde te stellen. De zaak moet terug naar het gerechtshof.