Nieuws/Binnenland
1896833
Binnenland

’Racepiloot’ Transavia laan uit

’Racepiloot’ Casper van W. wordt op korte termijn alsnog de laan uitgestuurd bij Transavia. „Dat zijn we met hem overeengekomen. Hij is niet meer welkom in de cockpit van Transavia”, bevestigt de woordvoerster tegenover De Telegraaf.

Zij wil geen nadere details geven over de afvloeiingsregeling. Begin dit jaar bepaalde de Amsterdamse rechter nog dat Transavia de jonge piloot niet zomaar mag ontslaan. Het hoger beroep dat Transavia aantekende, gaat volgens haar niet meer door, nu er een overeenkomst is om het dienstverband te beëindigen.

Fleur geschept

Van W. zou met zijn vader in maart 2016 een ’straatrace’ in Loosdrecht hebben gehouden. De 19-jarige Fleur werd in haar auto geschept door de vader en kwam om het leven.

„Dat deze piloot zich extreem gevaarlijk in het verkeer heeft gedragen, betekent niet dat hij zijn functie in de cockpit niet zou kunnen uitoefenen. Bovendien was het ongeval al bekend toen Transavia hem in vaste dienst nam”, aldus de rechtbank.

’Collega’s wilden niet met hem vliegen’

Toch wil Transavia onder geen beding met hem verder, omdat hij onverantwoordelijk gedrag heeft getoond, al is het op de weg. Ook veel collega’s wilden niet meer met hem vliegen. Transavia gaat dit soort criteria voor ontslag beter vastleggen.

De vader van de piloot veroorzaakte onder invloed van alcohol het dodelijke ongeval. Hij reed heel hard. Hij kreeg vier jaar cel. De strafrechter legde de piloot eind 2017 een taakstraf van 100 uur en een rijontzegging van één jaar op.

Onverenigbaar

Transavia stelt dat de straatrace van de piloot, waarbij hij veiligheidsnormen overtrad, onverenigbaar is met zijn functie als piloot. „Een vlieger staat bij uitstek voor de veiligheid van anderen en heeft op dat punt ook een voorbeeldfunctie.”

Ook heeft Van W. zijn werkgever volgens Transavia onjuist voorgelicht over zijn foute gedrag en neemt hij geen verantwoordelijkheid voor de ernstige verkeersovertreding.