Nieuws/Binnenland
1897078
Binnenland

Nederlander (61) wordt Filipijnen uitgezet: ’Gevaar voor openbare orde’

CEBU - Een 61-jarige Nederlander wordt binnenkort de Filipijnen uitgezet, meldden media uit dat land. Omdat de autoriteiten de man bestempelden als een ,,gevaar voor de openbare orde, veiligheid en de normen en waarden’’ moet hij vertrekken. Hij schold onder meer lokale bestuurders uit.

De zaak kwam aan het rollen toen V. er niet in slaagde om bouwvergunningen te bemachtigen voor twee vakantieresorts. In 2015 al tekenden de autoriteiten al de papieren om hem het land uit te zetten, maar het duurde tot begin april dit jaar voordat de daad bij het woord werd gevoegd. De politie pakte de man op en zette hem vast in afwachting van zijn uitzetting.

In de tussentijd werd V. nog wel een keer opgepakt. Samen met vier anderen werd hij afgelopen december door de politie in het noorden van het eiland Cebu opgepakt voor verboden wapenbezit, meldde onder meer het Cebu Daily News. Hij had een shotgun, drie pistolen en een lading kogels voor de wapens.

’Niet het voorrecht om te mogen blijven’

Volgens politiecommissaris Jaime Morente woonde V. al lange tijd in het Aziatische land. De Nederlander vocht het besluit om hem uit te zetten wel aan, maar tevergeefs. Morente: ,,Buitenlanders zoals hij die niet aan onze wetten willen voldoen en openlijk de autoriteiten beledigen, hebben niet het voorrecht om in ons land te mogen blijven.’’