Nieuws/Buitenland
1897731245
Buitenland

NAVO: ’Steeds meer Russische troepen bij grens met Oekraïne’

WASHINGTON/MOSKOU - Volgens de NAVO zet Rusland de troepenopbouw bij de grens met Oekraïne onverminderd voort. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei dinsdag na een ontmoeting met de Roemeense premier Nicolae Ciuca dat Rusland „steeds meer strijdkrachten - artillerie, gevechtstroepen en tanks - in de buurt van de Oekraïense grens brengen.” Volgens westerse inlichtingendiensten zouden begin december reeds tussen de 75.000 en 100.000 manschappen rond de grens met Oekraïne zijn samengetrokken.

De Russische president Vladimir Poetin beschuldigt op zijn beurt de Verenigde Staten van een „agressieve” benadering van het conflict met Oekraïne en dreigt met tegenmaatregelen. „Als het nogal agressieve beleid van onze collega’s in het Westen wordt voortgezet, zullen we met adequate militair-technische maatregelen krachtig reageren op deze onvriendelijke stappen”, zei Poetin dinsdag na overleg op het ministerie van Defensie.

Het Westen vreest voor een Russische inval in Oekraïne. Rusland ontkent plannen voor een dergelijke actie, maar de Verenigde Staten en bondgenoten zijn niet overtuigd. De Russen maakten eind vorige week een pakket eisen openbaar, die essentieel zouden zijn voor het de-escaleren van de situatie. Ze willen onder meer dat de NAVO stopt met militaire activiteiten in Oost-Europa en Oekraïne en eisen veiligheidsgaranties.

De Russen willen snel onderhandelingen beginnen met de Amerikanen. De VS willen het gesprek aangaan, maar een officiële reactie wordt pas ergens deze week verwacht.

President Joe Biden heeft de Russen al gewaarschuwd voor „ernstige en harde economische gevolgen” als zij Oekraïne binnenvallen. De VS zullen wapens leveren aan Oekraïne als Rusland besluit het land binnen te vallen. Ook zullen de Amerikanen hun Oost-Europese NAVO-bondgenoten in dat geval van extra wapens voorzien. Rusland hamert op zijn beurt op zijn recht om zonder buitenlandse bemoeienis troepen in eigen land in te zetten.