Nieuws/Binnenland
1898112922
Binnenland

Studenten straat op voor ruimere basisbeurs

AMSTERDAM - Vele honderden studenten zijn zaterdag bijeen op de Dam in Amsterdam om te protesteren voor een ruimere basisbeurs. Ook willen ze dat studenten die onder het leenstelsel hebben gestudeerd meer compensatie krijgen. Het geld dat daarvoor moet worden vrijgemaakt, mag niet ten koste gaan van de onderwijsbegroting, aldus de studenten.

De studenten, veelal in het rood gekleed, roepen onder meer de leus ’Wat willen wij? Schuldenvrij’. De demonstranten hebben borden bij zich met teksten als ’CompensEERLIJK voor de pechgeneratie’ en ’Ik sta in het rood’.

Spoken word-artiest Rachad Debdoubi sprak op het podium van een „akelige en lelijke studieschuld.” „Het leenstelsel is een façade.”

Ook kregen verschillende politici het woord over de schulden van studenten en de basisbeurs. Zo zei Laurens Dassen van Volt dat studenten eerlijk gecompenseerd moeten worden voor „het schandaal dat jullie de afgelopen jaren is aangedaan.” Stephan van Baarle van DENK zei toe te willen werken naar het kwijtschelden van deze studieschulden. „We hebben nu jongeren die niet aan hun toekomst kunnen werken vanwege het verrotte beleid.” Volgens Sylvana Simons van BIJ1 moeten „we niet vergeten dat deze maatregelen de allerzwaksten treffen.”

Het protest wordt georganiseerd door FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en begon op de Dam. Volgens de organisatoren zijn er tussen de duizend en tweeduizend mensen op de been. Vanaf de Dam trekken de demonstranten in een mars door de stad. De actie wordt later op de dag weer afgesloten op de Dam met muziek.

In februari protesteerden studenten ook tegen de in hun ogen lage compensatie voor het leenstelsel.

.