Nieuws/Binnenland
1898331883
Binnenland

Nieuw regeerakkoord

Pas in 2022 ’integrale oplossing’ voor vliegvelden Schiphol en Lelystad

DEN HAAG - De toekomst van vliegvelden Schiphol en Lelystad is nog ongewis. Het nieuwe kabinet van VVD, D66, CDA en CU wil in 2022 een ’integrale oplossing’ voor beide luchthavens presenteren. Daarnaast zullen vliegreizigers de komende jaren meer moeten betalen voor hun vluchten.

In het regeerakkoord staat dat er ’diverse uitdagingen op het gebied van stikstof, (ultra)fijnstof, geluidsoverlast, leefomgevingskwaliteit, veiligheid en woningbouw’ spelen. Tegelijkertijd geven de partijen aan dat Schiphol belangrijk is voor Nederland. Niet alleen vanwege de werkgelegenheid, maar ook om ons land interessant te houden voor het bedrijfsleven.

„Dit vraagt om een integrale oplossing die zekerheid en perspectief biedt voor zowel de hub functie van Schiphol als de omgeving van de luchthaven.”

De vliegsector moet volgens de vier partijen de komende jaren wel een bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-emissies. Daarom gaat het nieuwe kabinet vliegen over korte afstanden ontmoedigen, komt er een verplichting tot het bijmengen van bio-kerosine, komt er een hogere vliegtaks en wordt de productie van synthetische kerosine gestimuleerd.

Nieuw regeerakkoordLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover