Nieuws/Binnenland
1898747
Binnenland

Comeback Hyves? Initiatief om krabbelen en tikken terug te brengen

Na alle schandalen rondom Facebook zijn sommigen op zoek naar een alternatief voor het sociale netwerk. En dan kom je al snel uit bij Hyves, de bekende Nederlandse voorloper van Facebook. Hoewel dat sociale netwerk op 2 december 2013 stopte en inmiddels een spelletjesplatform is, is er nu een actie gestart om het krabbelen en tikken weer terug te brengen.

Hyves kwam online in 2004 en had in 2010 maar liefst tien miljoen gebruikers. In dat jaar werd het ook gekocht voor de Telegraaf Media Groep. Je kon op Hyves bij andere mensen berichten plaatsen, ’krabbelen’ of zo maar een tikkie sturen. Ook werd er veel emoticons gebruikt zoals de inmiddels legendarische dansende banaan.

Veel gebruikers stapten rond die tijd over op het Amerikaanse Facebook en Hyves werd steeds minder gebruikt. In 2013 ging het over in Hyves Games.

#tijdvoorhyves

Met al het gedoe rondom Facebook is er weer een roep om Hyves terug te laten keren als sociaal netwerk. Initiatiefnemers Patrick en Joas laten op hun site tijdvoorhyves.nl weten dat het niet goed is dat grote organisaties alles over hun gebruikers weten.

„Zoals wij het zien zijn deze organisaties een gevaar voor de samenleving”, is te lezen op de website. „Dit kan zo niet langer. Wij zijn klaar met deze situatie.”

Crowdfunding

Of Hyves echt terugkomt is nog maar de vraag. Patrick en Joas zijn een crowdfundingactie gestart om de comeback van het sociale netwerk mogelijk te maken. Hyves komt dan niet terug in de oude vorm, maar in een vernieuwde versie genaamd ’Hyves 2.0’. De naam ligt nog niet vast, eerst zullen de rechten verkregen moeten worden.

Inmiddels is er al een paar honderd euro opgehaald door middel van donaties maar dat is nog lang niet genoeg. Op Twitter zien veel mensen een comeback van Hyves wel zitten.