Nieuws/Buitenland
1898825
Buitenland

FARC: vredesakkoord in gevaar door aanhouding

BOGOTA - De voormalige FARC-rebellen in Colombia hebben woest gereageerd op de aanhouding van één van hun voormalige leiders. „Door de gevangenname van onze kameraad Jesus Santrich bevindt het vredesproces zich op het meest kritieke punt en dreigt het uit te lopen op een ware mislukking”, zei FARC-politicus Ivan Marquez tegen journalisten.

Santrich, wiens echte naam Seusis Hernandez luidt, onderhandelde jarenlang namens de guerrillabeweging met de regering. De FARC legde uiteindelijk na ruim een halve eeuw strijd de wapens neer en ging verder als politieke partij. Santrich zit inmiddels in een Colombiaanse cel omdat hij na de ondertekening van het akkoord betrokken zou zijn geweest bij drugssmokkel naar de Verenigde Staten.

De voormalige rebel hangt nu uitlevering aan de Verenigde Staten boven het hoofd. Hij blijft volgens de autoriteiten in hechtenis tot het uitleveringsverzoek is geformaliseerd. FARC-politicus Marquez waarschuwde dat uitlevering een schending zou zijn van de overeenkomst met de guerrillero’s.