Nieuws/Binnenland
1898850353
Binnenland

Dolfijn zwemt met zeilschip mee naar Amsterdam

Amsterdam - In de haven van Amsterdam is een reddingsactie bezig voor een dolfijn die door de sluis de haven in is gezwommen. Het dier is vanaf de kust van Bretagne drie dagen achter een schip aangezwommen en kan nu geen kant op.

„Het is een wel heel bijzondere situatie”, vertelt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn, de organisatie die de reddingsactie uitvoert. „We hadden een maand geleden de dolfijn in de haven van Harlingen, en nu dit.” Ze vertelt dat de tuimelaar drie dagen lang achter een schip aan heeft gezwommen nadat die voor de Franse kust voer. „Een zeilend vrachtschip had ineens de aandacht van het beest, en sindsdien heeft hij het niet meer alleen gelaten.”

De schipper ging ervan uit dat de tuimelaar vanzelf de aandacht zou verliezen, maar niets bleek minder waar. Zelfs nadat het vrachtschip door de sluis van IJmuiden ging, bleek de dolfijn te zijn meegelift. „De tuimelaar wijkt bijna niet van de zijde van het schip”, vertelt Van den Berg. „We hebben hem geprobeerd weg te lokken met een ander bootje, maar na een kwartier verloren we zijn aandacht en zwom hij terug.” Normaal gesproken zouden ze gewoon wachten tot het schip weer vertrekt, en de dolfijn er ook vandoor gaat. „Maar dit schip moet dinsdag pas lossen en vertrekt pas weer een tijdje daarna. Dat gaat dus niet.”

SOS Dolfijn is daarom met een team ter plekke gegaan om de dolfijn te redden. „We zijn het dier aan het monitoren. Of het gezond is of dat er iets mis is. Hij zwemt vrolijk dus er lijkt niet zo veel aan de hand. Hij geeft het signaal af kerngezond te zijn.” Het enige probleem is dat hij in de haven van Amsterdam zit: want hoe krijg je een dolfijn weer door een sluis? „Dat wordt een uitdaging, al is een tuimelaar wel een stoere dolfijn. Een kleine bruinvis vindt zo’n sluis maar eng, maar een tuimelaar durft dat nog wel eens. Dus misschien lukt het.”

Het team van Van den Berg vraagt aan mensen om de dolfijn niet te gaan opzoeken en thuis te blijven. „We zitten sowieso met de corona-maatregelen”, vertelt ze. „Maar ook moet je je niet laten foppen door het lieve uiterlijk van een dolfijn. Het blijven wilde dieren en ze kunnen flink bijten en hard slaan met hun staart. Blijf dus thuis, en kijk naar de filmpjes en foto’s die we verspreiden.”