Nieuws/Binnenland
1898906
Binnenland

Burgemeester Pieter Smit (54) van Oldambt onverwacht overleden

Pieter Smit

Pieter Smit

OLDAMBT - Burgemeester Pieter Smit van de Groningse gemeente Oldambt is onverwacht overleden. Dat meldt de gemeente dinsdag. Hij is 54 jaar oud geworden.

Pieter Smit

Pieter Smit

Uit onderzoek van de politie is gebleken dat Smit een natuurlijke dood stierf. Hij overleed aan een hartstilstand.

De Langeweg in Scheemda, daar waar Smit woonde, werd dinsdag aan het begin van de avond afgezet. Zeker drie politieauto’s en een ambulance kwamen ter plaatse. Ook de technische recherche kwam ter plekke.

’Acute schok en ongeloof’

„Intens geschokt en verdrietig namen wij zojuist kennis van het overlijden van onze geliefde burgemeester, onze burgervader, Pieter Smit. Onze gedachten zijn bij de familie van Pieter, die is geconfronteerd met dit ongelooflijk verdrietige en onverwachte overlijden”, schrijft de gemeente op haar website.

„Pieter Smit was een geliefd burgervader. Er zal ongetwijfeld nog veel over hem gesproken worden. Maar voor nu, voor dit moment van acute schok en ongeloof, vragen wij u om de familie de ruimte te geven voor het stilstaan bij hun verlies.”

Loco-burgemeester Laura Broekhuizen: „We horen via onze sociale media van mensen die graag bloemen willen brengen. Dat kunt u doen bij het gemeentehuis, dan zorgen wij voor een passende plek.”

D66-politicus

Pieter Smit werd op 11 oktober 1963 geboren in Delfzijl. Voor zijn politieke carrière had hij een leidinggevende functie bij de politie Haaglanden en was hij gemeenteraadslid namens D66 in Zoetermeer. Daar was hij van 2006 tot 2010 wethouder.

Pieter Smit tijdens een interview.

Pieter Smit tijdens een interview.

Op 1 september 2010 werd hij burgemeester van de gemeente Oldambt. Tevens was Smit sinds 1 oktober 2016 voorzitter Raad van Commissarissen van Groningen Airport Eelde. Daarnaast was hij sinds 1 maart 2017 voorzitter Vereniging van Groninger Gemeenten (VGG) en sinds 2 september 2016 bestuurslid van de Bestuurdersvereniging D66.

’Toegankelijke burgemeester’

Smit was een toegankelijke burgemeester die erg open was, schrijft RTV Noord. Hij was erg actief op sociale media.

’Niemand rekent op zo iets’

Ook commissaris van de Koning in Groningen René Paas reageert geschokt. „Ik ben echt verslagen en verdrietig. Het is plotseling en niemand rekent op zo iets.”