Nieuws/Binnenland
1899248
Binnenland

Korpschef over gezochte Mocro-baas

Akerboom: Taghi is topprioriteit

ROTTERDAM - De Utrechtse topcrimineel Ridouan Taghi (40) is hét te pakken kopstuk van de onderwereld voor de politie, vindt korpschef Erik Akerboom. „Deze criminelen denken dat ze onaantastbaar zijn, maar is dat niet zo. De angel moet eruit.”

De baas van de nationale politie zei dit in een gesprek met De Telegraaf op de internationale drugsconferentie Drugs Enforcement Conference (DEA) die dezer dagen wordt gehouden in Rotterdam.

Het is voor het eerst dat de korpschef zich uitlaat over de jacht op de meest gezochte misdadiger van het land, van wie twee geleden de identiteit is vrijgegeven. Taghi wordt verdacht van het opdrachtgeven voor meerdere liquidaties en zou een van de belangrijkste leiders van de ’Mocro-maffia’ zijn. Een nieuwe kroongetuige heeft verklaringen over hem afgelegd.

„Taghi is het belangrijkste te grijpen kopstuk voor de politie. We hebben te maken met een criminele organisatie die zorgt voor buitensporig veel geweld. De vraag is of je zo’n hele organisatie kunt ontmantelen, maar met het oppakken van zo’n kopstuk als Taghi haal je de angel er wel uit.”

Akerboom noemt de huidige geweldsgolf in Nederland, met als dieptepunt de moord op de broer van kroongetuige Nabil B., ongekend. „Dat heb ik in de ruim dertig jaar dat ik bij de politie zit, nog niet meegemaakt.”

Gouden tip

Akerboom verzekert dat er volop wordt gewerkt aan de arrestatie van Ridouan Taghi. „Het is ontzettend om in deze golf van geweld, nu successen te boeken. We zijn scherp, de jacht heeft de hoogste prioriteit.” Op de tip die leidt tot zijn arrestatie staat een beloning van 25.000 euro.

Criminelen uit Amsterdam en Utrecht met hoofdzakelijk een Marokkaanse achtergrond wisten na 2010 ongehinderd uit de groeien tot internationaal opererende cocaïnebaronnen die miljarden verdienden. Ze deden dit vrijwel volledig onder de radar van politie en justitie. Taghi is in de ogen van politie en justitie een treffend voorbeeld van deze generatie.

Hoe is te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt? Akerboom: „Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om deze groei te voorkomen. De jongeren maken al vroeg een keuze: ze kiezen voor criminaliteit.”

Niet alleen de politie heeft de taak om dit vroegtijdig te signaleren en er tegen op te treden. „De politie moet dit samen met andere partijen als gemeenten en scholen doen. Er valt op dit gebied nog vooral veel te halen op het gebied van informatie-uitwisseling. We moeten naar een trusted community: durven elkaar informatie te verstrekken.”