Nieuws/Binnenland
1900088
Binnenland

Dodelijke ruzie om sleutels Range Rove

8 jaar en tbs geëist voor doodsteken Oscar Donk

Oscar Donk had de wind mee in zijn leven met goeddraaiende zaak en vriendin.

Oscar Donk had de wind mee in zijn leven met goeddraaiende zaak en vriendin.

AMSTERDAM - Het leek zo’n leuk huisfeestje. Met het verdwijnen van de autosleutels van een Range Rover sloeg de sfeer vorig jaar 10 juni volledig om. Oscar Donk (23) werd aan de Scherpenzeelstraat in de Bijlmer doodgestoken. Diens zakenpartner Ali raakte zwaargewond. De messensteker Gianni L. hoorde acht jaar en tbs tegen zich eisen.

Oscar Donk had de wind mee in zijn leven met goeddraaiende zaak en vriendin.

Oscar Donk had de wind mee in zijn leven met goeddraaiende zaak en vriendin.

L. is pas 24 jaar, maar hij lijkt geboren voor ellende. Nadat zijn vader hem op jonge leeftijd verliet, werd hij letterlijk op straat gezet. Agressie bleek zijn uitlaatklep. Hij liet een spoor van ellende achter zich. Hij beet mensen in de wang, in de neus, mishandelde ze en er loopt zelfs een hoger beroep tegen mensenhandel.

Maar op het huisfeestje had hij het best naar zijn zin. Hij had in de vroege ochtend zelfs een roze badjas aangetrokken van de gastvrouw. Gezellig. Totdat zijn neef een ritje ging maken in de Range Rover van Ali en Oscar. Er werd als echte hanen tegen elkaar opgeboden. Wie het hardst reed, wie het snelst door de bocht kon. Dat werk. Vooral Ali liet zich niet onbetuigd in grootspraak, aldus verschillende getuigenverklaringen.

Sleutels kwijt

Bij terugkeer waren de sleutels van de Range Rover ineens kwijt. Onder invloed van drank, wiet en cocaïne escaleerde het volledig. Iedereen vond er iets van en dat wilden ze elkaar allemaal laten weten. Toen zijn vriendin met Ali ging praten in de tuin, werd het Gianni L. volgens eigen zeggen allemaal teveel. Hij sommeerde haar mee te gaan.

Maar weggaan deed L. niet. In plaats daarvan belandde hij met Ali in een babykamer. Al na een paar seconden hoorden getuigen schreeuwen van achter de dichte deur en Oscar gooide die open. Zijn vriend Ali was neergestoken. Om erger te voorkomen, sprong hij ertussen. Gianni L. stak Oscar éénmaal: in de buik. Hij raakte door zijn darmen de aorta.

Doodgebloed

Zowel Ali als Oscar strompelden naar buiten, maar waar de overlevende de straatkant koos, verborg Oscar zich in de portiek boven. Alle aandacht van het ambulancepersoneel ging naar Ali, die geen idee had dat er nog iemand zwaargewond was. Tegen de tijd dat zij Oscar vonden, was hij al doodgebloed.

De rechter vroeg rechtstreeks aan Gianni L. waarom hij zich niet had laten onderzoeken, omdat al jaren blijkt dat hij iedere keer door agressie in de problemen komt. „Waarom niet naar het Pieter Baan deze keer?” Gianni L.: „Op advies van mijn advocaat.”

Omkopen gevangenisbeambte

Hoewel daar geen onderzoek is gedaan en tbs normaliter dan niet tot de mogelijkheden behoort, eiste de officier van justitie door het patroon van handelen van Gianni L. wel degelijk de psychische behandelingsmaatregel.

Overigens werd ook nog een half jaar gevangenisstraf tegen L. geëist vanwege het omkopen van een gevangenisbeambte. Die zou voor L. een telefoon in de PI smokkelen.

Verslaggever Mascha de Jong was bij de taak en twitterde hierover.