Nieuws/Binnenland
1900252091
Binnenland

Burgemeester Kampen verbiedt aanbiddingsbijeenkomst

Bort Koelewijn

Bort Koelewijn

KAMPEN - De burgemeester van Kampen heeft een aanbiddingsbijeenkomst die zaterdag in Kampen zou worden gehouden verboden. Burgemeester Bort Koelewijn heeft daartoe besloten met het oog op het beschermen van de gezondheid van onder anderen de medewerkers van de organisatie en de naar verwachting tweehonderd bezoekers, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Bort Koelewijn

Bort Koelewijn

De manifestatie van LaatOnsAanbidden, waarin gezamenlijk God wordt aanbeden, zou zaterdagmiddag plaatsvinden op een veld aan de Wadloper, achter een vestiging van de Albert Heijn. Die winkel zou vanwege de aanstaande kerstdagen waarschijnlijk ook nog eens drukbezocht worden, aldus de woordvoerder.

De organisatie ging uit van zo’n tweehonderd bezoekers, maar eerder was al wel aangegeven dat een grotere opkomst niet kon worden uitgesloten. Vanwege de uitbraak van het coronavirus, de ernst van die uitbraak en de landelijke maatregelen die er zijn om het aantal besmettingen terug te dringen, heeft Koelewijn besloten de manifestatie te verbieden.

Volgens de woordvoerder heeft de burgemeester flink geworsteld met de beslissing, omdat hij vrijheid van demonstratie heel zwaar vindt wegen. Maar onder meer op basis van adviezen van de GGD en de politie is toch besloten tot een verbod. De GGD gaf onder meer aan een dergelijke samenkomst niet te vinden passen in de huidige situatie. Ook zou zo’n manifestatie gevaren opleveren voor de volksgezondheid.

Door nu al met een verbod te komen, heeft de organisatie volgens de burgemeester nog voldoende tijd om naar de rechter te stappen. De organisatie heeft inmiddels overigens bij de gemeente een nieuwe aanvraag ingediend, met een andere locatie. Het gaat nu om een locatie bij de Eilandbrug/ Genuakade in Kampen, een minder druk gebied. De burgemeester gaat zich opnieuw buigen over deze aanvraag en verwacht woensdag of uiterlijk donderdag een nieuw besluit te nemen.