1900408
Binnenland

Verdachte moord Gillis is Gokhan C.

AMSTERDAM - De 30-jarige Amsterdammer die woensdagochtend is gearresteerd voor een liquidatie in 2014, is een oude bekende uit het zware criminele circuit. Gokhan C. was eerder verdachte in een onderzoek waarbij hij een moordaanslag zou voorbereiden.

Dat melden meerdere bronnen aan De Telegraaf. De advocaat van C., Benedicte Ficq, wil ’het journaille niet te woord staan’, laat ze in een reactie weten. De politie ontkent noch bevestigt dat het om de bekende Gokhan C. gaat.

Hoofd bij waterpijpcafé

Gokhan C. en een andere crimineel werden in 2015 opgepakt bij het waterpijpcafé aan de Amstelveenseweg in Amsterdam waar in maart 2016 het hoofd van Nabil Amzieb werd neergelegd op de stoep.

C. en zijn compagnon waren volledig uitgerust om een liquidatie te plegen: ze hadden drie vuurwapens en een fles benzine om een vluchtauto in brand te steken. Ook droegen ze bij hun aanhouding handschoenen en een kogelwereld vest.

Volgens justitie had het duo iemand op de korrel die in het waterpijpcafé kwam. C. werd veroordeeld tot acht jaar cel, maar later vrijgesproken door het Hof. Die concludeerde dat niet vaststond dat de twee de spullen voor een liquidatie zouden gebruiken. Tot grote frustratie van politie en justitie.

Versleutelde berichten

De moord waarvoor C. nu is opgepakt, is de liquidatie van Alexander Gillis in 2015. Wederom speelden versleutelde berichten tussen PGP-telefoons die de politie wist te kraken een grote rol bij het onderzoek. Inmiddels zijn voor acht liquidaties of pogingen daartoe arrestaties verricht, waarbij de PGP-berichten een belangrijke rol speelden.