Nieuws/Binnenland
1901341
Binnenland

Schippers doet ’alles’ voor Haagse coalitie

Edith Schippers

Edith Schippers

DEN HAAG - Oud-minister Edith Schippers wil er „alles aan doen” om een nieuw Haags college te vormen waarin Groep de Mos, de partij die de grootste is geworden, VVD, D66 en GroenLinks zitten. Dat zei ze aan het begin van haar formatie, als opvolger van haar VVD-partijgenoot Hans Wiegel, die de mogelijkheden voor deze coalitie heeft verkend.

Edith Schippers

Edith Schippers

Dat ze inhoudelijk weinig af weet van de lokale politiek in de hofstad, ziet ze als een voordeel. „Het is prettig om weinig te weten. Alle vier partijen zijn even belangrijk voor mij en ik kan zo beter een onafhankelijk voorzitter zijn”, zei ze. De politica zei dat ze uitgerust is en er „heel veel zin in heeft.”

Schippers was twee keer betrokken bij de vorming van een nieuw kabinet. Vorig jaar haakte GroenLinks af. Schippers wil er niet op ingaan, maar de les die ze uit haar ervaring trekt is „dat elke formatie anders is. Het hangt af van de sfeer en het tempo.” Den Haag is niet onbekend voor de VVD-politica. Ze woonde er tien jaar en werkte er 25 jaar.